Природни забележителности

Магията на Карадере

За Карадере няма много изписано. Силно вероятно е ако споменете името на някой познат и да го питате бил ли е там, той да каже, че дори не го е чувал. Ако потърсите информация за Карадере в интернет, силно вероятно е да попаднете на платени статии на жадни концесионери, които разпространяват слухове, че мястото било силно замърсено, понеже там е разрешено свободното къмпингуване, задръстено е от всеобразни палатки и шатри, и прилича едва ли не на цигански катун. Това, разбира се, е далеч от истината, и подобни писания се дължат най-вече на озлоблението на жадните за нови места за експлоатиране и унищожаване "бизнесмени" :)

 Карадере

За Карадере няма много изписано, защото който отиде там знае, че такива места не ги обсъждаш, тях можеш само да изпиташ. Местните отказват на плажа да бъде изградена някаква инфраструктура и засега държавата опазва неприкосновеността на мястото, което му създава статут на единствения останал див плаж в България (да, Иракли вече е "облагороден" с бетон). Това превръща Карадере в една от последните останали за плажуващите в България алтернативи на типичното кибичене по пренаселените курорти по Черноморието.

Хотнишки водопад - най-красивият водопад в България?

Хотнишки водопад, още известен като Кая Бунар, е на северозапад от Търново. Местоположението му е на 2.5 км. от великотърновското село Хотница. Хотнишкият водопад притежава удивителна красота, която пленява сърцата на всеки един негов посетител. Той е висок 30 м. и в него текат водите на река Бохот. Изключително красив, водопадът е обявен за природна забележителност и защитена територия през 1971 г.

Хотнишки водопад

Мелнишки земни пирамиди

“Изкуството е доказателство, което се потвърждава от природата.”
 Мелнишките земни пирамиди (отдалече)  
Пред творчеството на майката природа, всеки един художник е неук, независимо колко успешен всъщност е той. Това напълно може да се каже и за това невероятно място. Красивите образувания са изваяни от пясък, а от там идва и името им. Те се намират в околностите на историческия град Мелник. Благодарение на климата в тази местност, скалните образувания са приели много интересни форми (например такива на мечове, гъби, минарета, а някои наподобяват дори египетските пирамиди) и са обявени за природна забележителност на България от 1960 г. Тези, които предизвикват най-голям интерес, са скалите с форма на гъби.

Мелнишки земни пирамиди
Гъбите - едни от най-интересните земни пирамиди до Мелник

Изумителните природни творения са създадени благодарение на наличието на скалната  “корона”, която предпазва пясъчно-скалният материал под нея от бързо разрушаване. Най-популярната група от този тип скали се намира около Роженския манастир, а той се намира до с. Рожен.

Роженски манастир         
Роженски манастир

За тези, които искат да го посетят има Еко пътека от Мелник. Тя е много лесно достъпна и проходима.

Най-високите пирамиди притежават височина до 100м. и приемат други различни форми, които са също толкова красиви и интересни. Намират се от 350м. до 850м. надморска височина и са обгърнали цялата територия на град Мелник и селата Кърланово, Рожен и Сушица намиращи се около него.


Те са се образували преди повече от 5 милиона години в наречената днес Санданско – Петричка котловина. Някога в миналото там е имало обширно, но плитко езеро. С течение на времето обаче, започнали да се издигат планините Беласица, Пирин и Огражден, което накарало езерните води да се оттекат на юг. Върху утайката, оставена от езерото започнала да се образува дебела наносна покривка с размери около 500 – 600 метра и точно на тези места, където водата се оттичала надолу, издълбала по пътя си красивите Мелнишки пирамиди.

Мястото е много красиво и препоръчвам на всеки читател да го посети  поне веднъж в живота си. Град Мелник е много богат на история и култура, а също така е и с отворени врати за всеки един турист, желаещ да го посети. Градът е запазил традиционния си облик и всички къщи и хотели съдържат в себе си вечната, завладяваща енергия на България и нейния народ.

Ангела Ангелова

Овчарченският водопад - красив и леснодостъпен водопад край София

Ако сте от София или околността и искате да си подарите един ден, в който да се заредите с енергията на красивата ни девствена природа, то едно от местата, които задължително трябва да посетите, е красивият Овчарченски водопад.

Разположение

Овчарческият водопад е разположен в северната част на Рила планина и се намира в непосредствена близост до град Сапарева баня и село Овчарци. Водите в него се събират от склоновете на три различни върха - Кабул, Крива Соспа и Каменна Мандра, и със своите 900 метра надморска височина това е най-ниско разположеният рилски водопад.

Маршрут

Височината му е 39 метра и до него може да се достигне по специална екопътека, която започва от края на село Овчарци и води до местността "Соколов изглед". През цялото време туристическият маршрут се движи по течението на река Горица, където освен Овчарченския могат да се видят и още няколко по-малки водопада – от 5 до 15 м.. Пътят е сравнително кратък - около 15 минути са необходими, за да се достигне до водопада, като през цялото време се срещат специално обособени места за почивка. Наклонът може да се определи като умерено стръмен. Всичко това нарежда Овчарченския водопад до едни от най-лесно достъпните в България.

Легендата

Любопитен е произходът на името, което носят реката и водопадът. То идва от легендата за красива девойка на име Горица, която живеела в селото със своя съпруг - овчаря Йовица. Както много често се случва в родния фолклор обаче, слухът за неземната красота на българката бързо достигнал до ушите и на местния турски бей, който веднага я пожелал за себе си и изпратил хората си да я отвлекат и да му я доведат. Когато ги видяла, Горица побягнала и се скрила от преследвачите си в планината. Достигайки до ръба на скалите, тя разбрала, че няма да може да им се измъкне и предпочела да се хвърли, отколкото да попадне в турския сарай.

Местоположение

Овчарченският водопад се намира в Кюстендилска област - на 4 км. от Сапарева баня, на 11 км. от Дупница и на около 70 км. от София. Пътят до там е лесен за достъп - достига се с автомобил до началото на екопътеката, откъдето се продължава пеша нагоре до достигане на мястото, от което се вижда панорамна гледка към водопада.

Друго забележително място, което можете да посетите, ако сте от София, е село Боснек с неговата впечатляваща чешма, в която тече така наречената "жива вода". Интересна информация за това можете да откриете тук.

Чутурите

Чутурите, обл. ВидинЧутурите са уникални за страната и Балканския регион геоложки образувания, но въпреки, че са природна забележителност повече от 40 години, те си остават неизвестни. Намират се северно от гр. Грамада, Видинска област, вляво от шосето за Видин.

Името произлиза от формата им, наподобяваща дървени съдове от миналото за счукване на жито. Чутурите са образувани преди около 7 млн. Представляват ниски, колоновидни, почти еднакви по размер овални образувания с цилиндрична кухина. Стената на цилиндричната централна кухина е винаги гладка, а диаметърът е 15-25 cm. Много рядко се срещат чутури, чиито отвор е запълнен с първичен материал. Има и такива, които са затворени отгоре или отворът е съвсем тесен, но надолу се разширява и има цилиндрична форма. Отворът на повечето от изправените чутури е запълнен с пръст и някои служат като естествени саксии за шипкови храсти или див орех. По дългата ос те са между 80 и 120 cm, а диаметърът им най-често е между 60 и 80 cm, рядко над 1 m. Размерите на централната кухина не са пропорционални на размерите на чутурите.

Срещат се дебели чутури с тесни кухини и тънки с широки отвори. Сечението им е идеално кръгло, но при запълнените е елипсовидно или с формата на полумесец.В естествено изправено положение чутурите стърчат на 40-80 cm над почвата, но има и такива, които едва се показват на повърхността. Повечето са повалени и откъснати от скалната основа.