Буйновското ждрело

Буйновско ждрело е разположено успоредно на Триградското ждрело, от двете страни на Буйновската река, приток на р. Въча. Реката, която минава през величественото Буйновско ждрело образува живописни вирове и водопади. Високите, почти отвесни, скали са разположени толкова близо в горните си части, че създават илюзията, че може да се прескочи от едната на другата страна на ждрелото. Местните хора наричат най-тясната му част Вълчи скок. В близост до Буйновското ждрело са открити енеолитни селища.

В горната част на Буйновското ждрело се намира една от най-красивите пещери в България - пететажната Ягодинска пещера, която е дълга около 10 км и е една от най-дълбоките в България. Най-голям интерес в пещерата представляват пещерните перли, огромни сталактити, сталагмити и сталактони, създадени в следствие на процеси, развивали се стотици хиляди години. Ягодинската пещера е известна и с новогодишната си зала, привлича ежегодно желаещите пещерняци да прекарат новогодишната нощ в необичайна и невероятно красива обстановка. А за истинските ентусиасти има и повече - в пещерата могат да се сключват бракосъчетания!

През Буйновското ждрело минава и пътят за площадката Орлово око, разположена под вр. Свети Илия. В допълнение към пещерата, всичко това е не само прекрасна дестинация, но и създава всички предпоставки за струпване на много хора. Затова с пълна сила важи класическият съвет - ако можете, не ходете в почивните дни. Топъл почивен ден, особено национален празник, задължително води до километрично задръстване от автомобили, тъй като пътят е много тесен и всички тези автомобили паркират от двете страни едновременно.