Археологически музей в морския Созопол

В Созопол може да видите толкова много исторически експонати, че човек трудно може да си представи, че градчето е толкова малко – толкова много история е събрало в себе си. По улиците на почти всяка крачка може да видите следи от древното минало, отразено в старинния облик на къщите и църквите. Също така там именно е мястото, където може да видите множество старинни иконостаси, изрязани от масивно дърво, както и икони, запазили се чак до наши дни, свидетелстващи за художествената епоха на градчето. Не са за подценяване и старинните възрожденски къщи.

И на фона на цялата тази история е създаден Археологически музей. В неговите предели са множество уникати, чието съществуване е достояние на обществеността и научните среди в страната и чужбина. Местоположението на този Археологически музей е старата църква “Светите братя Кирил и Методий”, която е дарена от Светият синод. Именно в нея и до днес се съхраняват намерените артефакти от миналото на Созопол.

Музеят е част от списъка на стоте исторически обекта, които трябва всеки един българин да види. Сбирката се развива в две насоки – археология V хил. пр. Хр. – VII в. сл. Хр., както и християнско изкуство – XVII-XIX век.