Белоградчишката крепост - римски печат на местността

Белоградчишката крепост е чудесно място, за да прекарате част от своята отпуска и екскурзия. Крепостта, въпреки своята големина, успокоява и омиритворява. Тя е строена по времето на Римската империя, когато България е била в нейните предели. Крепостта е построена по времето, когато тези територии са били в пределите на Римската империя. Римляните са използвали изцяло естествената скала, която по-късно става част от крепостта. Крепостта на Белоградчик е изградена дефакто само от северозападната и югоизточната част, като са ползвали естествените скални образувания на част от Белоградчишките скали, за да прегради от останалите страни бъдещето укрепление. Скалните масиви са с височина от над 70 метра.

В началото, когато е било построено Белоградчишкото кале се е ползвало предимно за наблюдателен пункт, а не като отбранителен пост. Но по време на Иван Срацимир, Белоградчишката крепост става отбранителен пункт, след като Срацимир нарежда да се направи разширение на постройката, като изгражда крепостни гарнизони точно пред вече съществуващите естествени скални масиви. Крепостта по време на Иван Срацимир става една от важните военни укрепления в този регион. Тя е отстъпвала само и единствено на Видинската крепост, която е била замък на Иван Срацимир.

Когато България пада под турско робство, Белоградчишката крепост бива превзета през 1396 година. Докато османците управляват региона, крепостта е била разширявана, заради това, че в региона е имало регистрирана засилена хайдушка и революционна дейност. По-съществени промени в нейната структура са нанесени едва през 19 век.

Крепостните стени в основата си са дебели цели 2 метра, а на височина стигат до 12 метра. Има и три отделения на крепостния двор, като всяко едно от тях си представлява отделен двор. Те се свързват помежду си с крепостни порти. Площта на цялата крепост е 10 210 кв. метра.

Белоградчишката крепост е реставрирана след като вече е част от културното наследство на страната ни официално. В момента се стопанисва от Белоградчишкия исторически музей и е в списъка на Стоте национални туристически обекти.