Исторически музей в град Мелник

В Мелник се намира филиал на историческия музей от Сандански. Освен това историческия музей в град Мелник е и част от списъка на Стоте национални туристически обекта. В миналото се е намирал в небезизвестната Пашова къща, която е строена през 1815 г.  Към настоящият момент историческия музей в Мелник се помещава в нова сграда.

Музеят разполага с етнографска експозиция, която е свързана с бита, културата и основния поминък на българите, населяващи Пиринска Македония — винарството. На вниманието на любителите винари и изобщо тези, които се интересуват от историята на различните части от България, са изложени  находки от региона, които датират към всички епохи от праисторията до новото време.

Подходящо място за една историческа екскурзия, връщаща ни в миналото на градският тип и бит на гръцките фамилии от епохата на Възраждането в град Мелник. Също така има създаден интересен акцент към основния поминък на мелничани - винопроизводството. Може да разгледате редица мелнишки бъчви, аксесоари и снимки, пряко свързани с обработката и съхраняването на мелнишкото вино.