Къща-музей „Райна Княгиня“

Родната къща на един от символите на Априлското въстание и борбата за свобода – девойката Райна Княгиня, се намира в Панагюрище и разбира се паметник на културата от години. Тя дори е вписана в списъка със стоте национални туристически забележителности. Но дори и да не беше, тази къща с такава историческа принадлежност си струва да се види.

Къща-музей “Райна Княгиня” е представител на средногорския тип асиметрична къща. На една от стените още може да се види надписа на нейното построяване – 1673 година. В тази къща на 18.01.1856 година се ражда бъдещата знаменоска на Априлското въстание – Райна Попгеоргиева Футекова. А по-късно и Райна Княгиня. Тук преминава детството й, нейните копнежи и тревоги по поробената ни родина, преди да се реши на такива смели действия, за които съвременните момичета само може да мечтаят, или по-точно да се свиват.

За първи път къщата отваря врати за посетители като Къща-музей “Райна Княгиня” през 1950 година, на 3 май. Тридесет години по-късно, периода 1979-81 година, се налага пълна реставрация на сградата. На първият етаж на къщата може да видите документацията, която свидетелства за участието й в Априлското въстание. На вторият етаж е придадена автентичната домашна обстановка, в която е родена и израснала бележитата българка.