Къкринско ханче

Мястото, на което е заловен Апостолът на свободата, Васил Левски, както всички може би знаят е известното Къкринско ханче. Там са и последните му свободни часове преди заптиетата да го отведат в ранните часове на 27 декември 1872 година. Година по-късно на 19 февруари 1873 година, Апостолът е обесен публично в град София.

Историята на самото Къкринско ханче е дълга и изпълнена с много вълнения и тревоги. В него редовно са се събирали революционни комитети, намирали са подслон видни комитетски хора. Това е било тайното място на всички хора, които са се борили за свободата под един или друг начин.

Местоположението на ханчето е близо до село Къкрина, което е на 17 км от гр. Ловеч. След като Левски е заловен тук, Къкринското ханче бива изоставено, като в края на XIX век пожар унищожава сградата и остават само основите. Възстановяването на бъдещият музей започва през 1926 година, като тържествено на 10 май 1931 година бива открит като музей “Къкринско ханче”.

По-рано през 1901 година, родолюбиви българи са поставили скромен паметник на лобното място на безсмъртния син на България. А по време на реставрацията в двора на ханчето-музей е поставен плет, точно като този, който в онази злокобна сутрин Апостолът се опитва да прескочи.