Мемориален комплекс "Военна гробница - 1916 г."

Мемориалният комплекс "Военна гробница - 1916 г." с местонахождение край град Тутракан е част Стоте национални туристически обекта. След Междусъюзническата война Румъния напада България и тогава Южна Добруджа преминава в пределите на Кралство Румъния. Но България отказва да отстъпи  и се провеждат боеве през 1916 година, известни като Тутраканската битка. В сражението намират смъртта си около 8000 войници, като 1764 са българи. В Мемориалният комплекс "Военна гробница - 1916 г. са положени за последна почивка български, румънски и други войници, а също така има и църква.

Този мемориален комплекс се води за най-голямото военно гробище от войните за национално обединение, които са се водили на територията на страната някога. Музеят в Тутракан се е заел със задачата да стопанисва и популяризира на тази национална светиня. Има и подета инициатива за създаване на една военна "Алея на славата", на която да се изпишат всички около 3000 имена на героите, които са оставили костите си на добруджанска земя. До настоящият момент са изписани около 1600 имена. 

Всяка година в Мемориалният комплекс "Военна гробница - 1916 г. се провеждат възпоменателни тържества, панахида, които имат за цел да почетат и уважат всички загинали в тази епична битка. Времето, по което се провеждат е всяка първа неделя на септември. 

Това е едно чудесно място за историческа екскурзия за всеки, който иска да се докосне до своите корени, до българщината и до всичко свято.