Музей „Кольо Фичето“ в град Дряново

В исторически музей «Кольо Фичето» в град Дряново може да видите неща от живота и работата на Майстор Кольо Фичето, чийто роден дом е бил именно в малкото планинско градче. Експозицията е открита през 1969 година, когато са се чествали 170 години от рождението на Майстора. Сградата на музея представлява част от комплекс, който е съставен от стари градски къщи и църквата «Света Троица».
Майстора Никола Фичев – Кольо Фичето е роден в Дряново през 1800 година. Учи дърводелство и зидария. След това се мести да живее във Велико Търново.

Майсторът Кольо Фичето е можел да гради двата най – разпространени типа черкви в страната: трикорабната псевдобазилика и куполната, но предпочита куполната, която след това се налага като национална представителна съвременна култова сграда. Това става след като се завършва строителството на двете най – красиви майсторски творби, бележещи и нейния класически период: “Св.Троица“ в Свищов / 1865 – 1867 / и “Св.св.Константин и Елена“ във Велико Търново /1872 –1873/.

Част от експозицията на музей Кольо Фичето е именно творчеството на Майстора, който е бил самоук, показва оставеното от него във всички части на България наследство от сгради и позволява на посетителя посредством различни макети, експонати и оригинални документи да опознае с живота и дейността на великия възрожденски строител. В работата на Майстора са се отразили и архитектурните традиции на дряновския регион.