Музей „Никола Вапцаров” в Банско

Заповядайте по пътя на вашата екскурзия в Банско и се насладете на историята, която може да усетите по уличките на градчето-курорт. Тук може да се насладите на родната къща на един от най-великите ни поети – Никола Вапцаров. Оставил толкова много произведения в родната литература, животът му е бил изпълнен с вълнения и редица сътресения.

В чест на своя велик съгражданин, в Банско са превърнали родната  къща на поета в музей “Никола Вапцаров”. Ако успеете да се абстрахирате от политическата пропаганда за поета, подета през 1944 година, може да останете наистина доста впечатлени от богатата експозиция за неговия живот, както и за този на неговото семейство.

За първи пък експозицията за поета е открита в родната къща на Вапцаров през 1953 година, а после се е превърнала и в музей “Никола Вапцаров”. Интересното за фамилията Вапцарови е, че в действителност не това е истинската им фамилия. Къщата местните наричали “Вапцарницата”. Това означава “бояджийница”. Това е така, защото в нея наистина се помещавали бояджии. След известно време цялата рода на поета вече била прекръстена на Вапцарови.

Самата експозиция на музей “Никола Вапцаров” е учредена от майката на поета след неговата смърт – Елена. Благодарение на нейните спомени, къщата и нейната вътрешност са върнати във вида, в който са били по времето, когато синът й е бил малък.

Музеят е част от стоте национални туристически обекта на България.