Музей на мозайките – Девня

Музеят на мозайките в град Девня помещава интересни римски и ранновизантийски мозайки от Марцианополис (древноримски град, разположен в северозападния край на Девненската долина на територията на днешния град Девня). Самият музей е част от Стоте национални туристически обекта на България и се намира на адрес: гр. Девня, бул. „Съединение“ № 73.

Любопитното за обекта е, че той представлява музей „in situ”, тъй като съвременната сграда, в която се помещава, е изградена върху основите на антична римска вила от края на III-ти – началото на IV-ти век, построена вероятно по времето на император Константин I Велики. Античната вила е представлявала римска градска къща (villa urbana) и е заемала площта на цял квартал в рамките на Марцианополис, който е бил един от най-големите градове в тази част от римската империя.

Общо 5 от помещенията във вилата и портикът са били покрити с разноцветни подови мозайки, които представляват едни от най-добрите образци на римското мозаечно изкуство, откривани по нашите земи. Три от мозайките в музая са експонирани на място „in situ” в помещенията, в които са оригинално открити, докато останалите мозайки в музея са пренесени върху нова основа след извършена върху тях консервация и частична реставрация.

Римските мозайки са били изработвани по класическите техники opus tesselatum и opus vermiculatum с помощта на малки кубчета от мрамор, варовик, глина или цветно стъкло в 16 цвята. Те изобразяват основно герои и сцени от гръко-римската митология, животни и птици, растителни и фигурални мотиви.

Сред експонираните в музея римски мозайки се нареждат: мозайка „Медуза – Горгона“, мозайка „Сатир и антиопа“, мозайка „Ганимед и орела“, мозайка „Сезони“ и мозайка „Панонски волути“.

МОЗАЙКА „МЕДУЗА-ГОРГОНА”

Музей на мозайките, Девня - мозайката с Горгона Медуза

Може би най-известната мозайка експонирана в музея е мозайката „Медуза – Горгона“. Тя е покривала пода на дневната стая – трапезария на римската вила и изобразява щита на гръцката богиня Атина Палада, декориран с отрязаната глава на Медуза – Горгона. Според античните вярвания изображението на Горгоната е предпазвало стопаните на дома от злите сили и е вкаменявало недоброжелателите със смразяващия си поглед.

МОЗАЙКА „САТИР И АНТИОПА”

Подът на спалнява в античната вила е бил покрит с мозайка, изобразяваща една от многото любовни авантюри на старогръцкия бог Зевс. Според експертите този мотив се среща изключително рядко сред запазените и открити в наши дни мозайки.

 МОЗАЙКА „ГАНИМЕД И ОРЕЛА”

Най-голямото помещение във вилата – приемната зала (екус) е било също покрито с цветна мозайка, изобразяваща старогръцката легенда за Ганимед и орела. Смята се, че засега това е единствената мозайка с този сюжет, откривана в страната.

МОЗАЙКА СЪС СЕЗОНИ

Пода на женската стая във вилата е била покрита с мозайката „Сезони“. В античното мозаечно изкуство понякога се срещат изображения – персонификации на четирите годишни времена, като обикновено те се представят като женски фигури или бюстове, разположени в четирите ъгли на помещенията сами или заедно с други образи или сцени, като всяка от тях носи в ръка или на главата си характерни атрибути, свързани със съотетното годишно време.

музайката със сезони в Музея на мозайките (Девня)

МОЗАЙКА „ПАНОНСКИ ВОЛУТИ”

Мозайката „Панонски волути“ включва повтарящи се фигурални мотиви в четири цвята. Самата мозайка е открита през 1949 г. в източната част на Марцианополис в постройка с неизвестно предназначение по време на археологически разкопки.

Контакти на музея на мозайките:

гр. Девня, бул. „Съединение“ № 73.

Тел.: 0519 34 440, 0882 69 99 48

Лично проверихме, при обаждане по телефона служителите са изключително разбрани и отзивчиви, така че не се притеснявайте да се обадите при въпроси.

Работно време:

От 1 май до 30 септември: от 10:00 ч. – 16:00 ч., без почивен ден.
От 1 октомври до 30 април: от 10:00 ч. – 16:00 ч., почивни дни – събота и неделя.

Цени на билети:

Възрастни – 4 лв.

Ученици и студенти: 2 лв.

Беседа на български език: 20 лв.

***

Нека ви представим и две малки бонус тайни от музея :)

Бонус 1 - малко известен факт е, че горният етаж от сградата на музея далеч не е празна. Там са изложени голям брой снимки, документи и проби от продукцията на химическите заводи, строени в Девня.

Бонус 2 - римляните са имали изненадващо добро планиране на помещенията във вилите си :)

Неочаквано помещение в римската вила :)