Музей Неолитни жилища в Стара Загора

Музеят „Неолитни жилища“ отваря врати през 1979 година. В него любителите на историята може да се запознаят с живота на праисторическите хора в две жилища от новокаменната ера. Музеят се намира на територията на град Стара Загора и е един от Стоте национални туристически обекта.

В специално построена за целта сграда в музей "Неолитни жилища" има оформени две жилища от новокаменната ера заедно с пълният им инвертар, който вероятно тогава е бил нещо обичайно -  пещи за изпичане на хляб, ръчни мелници за стриване на зърно, керамични съдове и др. В музея може да видите постоянната експозиция „Праисторическото изкуство в Старозагорско“. Според описанието, което ще ви посрещне още на входа на музей "Неолитни жилища", тези жилища датират от VI хилядолетие от преди новата ера и за Европа това са най-добре запазените и с най-богат инвертар от своето време.

Потопете се в едно отминало време, което сякаш ви маха от вековете, изтупвайки прахта от годините, призовавайки ви да направите една чудесна и богата на впечатления екскурзия. Докато са правели разкопките на могилата и преди оформянето на жилищата, археолозите са открили 1826 експоната. От целия Старозагорски регион са представени 333 експоната. Сред по-интересните съдове може да видите: Керамичен съд - лале, рисуван с бяла боя (Ранен неолит - VI хил.пр.Хр.); Керамична тарамбука с графитна украса (Ранен халколит - V хил. пр. Хр.); Мраморна антропоморфна фигурка (Ранен неолит - VI хил. пр. Хр.); Керамичен антропоморфен съд (Късен неолит - VI хил. пр. Хр.); Мраморна антропоморфна фигурка (Късен халколит - V хил. пр. Хр.); Керамичен антропоморфен съд с моделирани две човешки тела - мъжко и женско (Късен халколит - 5 хил. пр. Хр.) Определено си заслужава да надникнете в миналото на нашите предци, а оттам и  в нашето такова.