Панорама „Плевенска епопея 1877 г"

Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.“ или както още е известен - Паметник „Плевенската епопея“, е музей, който е бил построен заради едновековната годишнина от Освобождението на България от турско иго. Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.“ е част от Стоте национални туристически обекта. Построен е в района на парка-музей, специално издигнат в чест на генерал Скобелев, който се намира в непосредствена близост до редута Кованлък, където са се водили най-тежките битки по време на третата атака от Обсадата на Плевен. Автори на невероятния исторически музей са архитектите  Иво Петров и Пламена Цачева, включили в реализацията му проектантски екип от 14 души.

Самата сграда на музеят е направена така, че да изглежда повдигната върху четири щика, които са олицетворение на оръжието и неговата сила, способна да донесе и донесла свободата. Щиковете на Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.“ са с четири хоризонтално разположени пръстена, като трите са символ на трите реализирани атаки срещу град Плевен, а четвъртият пръстен, който представлява декоративно-пластичен фриз, е символ на блокадата на Плевен. 

Всеки, решил да посети тази част на страната, по пътя на своята екскурзия, има възможност да се изкачи по специално изграден за целта асансьор, който ще ви остави на покрива на музея, на двете зрителни площадки, от които се разкрива чудна гледка към някои от ключовите исторически места за нашата страна:  Мъртвата долина, редутите Кованлък и Исса ага, Костницата в Скобелевия парк, Радишевските и Гривишките възвишения.