Паскалевата къща, Хасково

Къщата на чорбаджи Паскал е истински архитектурен шедьовър. Тя е обявена за паметник на културата от национално значение. В нея можем да проследим прехода от традиционния селски към градския и европейски бит на местното население след Освобождението.
Паскалевата къща е двуетажна, асиметрична, с добре обмислено функционално разпределение. Лекота и аристократичност придава полукръглият еркер, уют и топлина създават прекраснните резбовани тавани, врати и долапи, а декоративните ниши - алафрангите - допълват интериора с една самобитна изисканост.
Етнографската експозиция в къщата показва от бита на хасковлии по онова време. Първият етаж ни запознава с ежедневието на хасковското семейство, вторият впечатлява със своята представителност. Странно е усещането в Паскалевата къща - дървените миндери в гостната съжителстват с мебели от Виена, а наред със сребърните европейски прибори виждаме руски самовар - и всичко това се обединява от типичните килими и черги, с удивителните ивици пъстроцветни багри.