Историческа местност "Петрова нива", Малко Търново

Историческата местност "Петрова нива" в района на Малко Търново е ключово място за освобождението на България. Точно на това място през 1903 година е обявено въстание за присъединяването на Странджа, Одринска и Беломорска Тракия, които са остават в пределите на Османската империя след сключването на Сан Стефанския мирен договор от 1879 година. Събитието става точно на християнският празник Преображение /между 11 и 13 юли/.

След като дълги години на "Петрова нива" е стоял само един малък храм, през 50-те години, на миналия век е построен голям паметник, който да увековечи паметта на падналите в боя за свободата на тракийска област. Ето защо точно от времето на построяването на паметника, та чак до напи дни, с предпоследната събота на месец август се провеждат многохилядни събори, на които може да се чуе песен и говор от различни области на Тракийска България. Разбира се не само, всеки е добре дошъл да дойде тук.

През 2003 година в историческа местност "Петрова нива" бива построена и църквата "Света Петка" в чест на 100-годишнината от въстанието. Освен това може да видите и множество музейни експонати, а ако застанете зад паметника ще се насладите на величествена гледка към долината Велека, която е най-любимото място за всички, които обичат да почиват на палатка.