Планетариумът в град Смолян

Една голяма звездна част от 100-те туристически обекта на България, е невероятният планетариум с астрономическа обсерватория, намиращ се в град Смолян. Той отваря врати за посетители на 6 септември 1975г. и оттогава за изминалите тридесетина години от откриването му, през неговите зали са преминали над 2 500 000 души.  

Планетариумът все още продължава да предлага на заинтересованите от звездите и космоса, програми, които имат за цел да популяризират астрономическите знания, да запалят деца и възрастни по тази невероятна, но не много лека наука. И все пак така красива. Ето защо в залите на Планетариумът, при някоя от вашите екскурзии, може да обогатите знанията си с помощта на над 50-те програми, които се предлагат. Тематиките са различни и подходящи за всяка възрастова група. Например за малките посетители са  програмите-приказки, също така се предлагат и много учебни сеанси, детайлни и тематични за широката аудитория.

Тъй като Смолян е основна туристическа дестинация, а и в близост до зимният курорт Пампорово, тук често почиват и чужди туристи. Ето защо, за да привлекат повече посетители, от Планетариумът за помислили да направят и сеанси за чужденци на руски, френски, немски, английски, гръцки и турски езици. Освен невероятни звездни карти и спектакли, се предлагат и специални програми, най-вече музикални и поетични, които допълват звездната приказка.