Софийски зоопарк

Една от атракциите на нашата столица е прословутият Софийски зоопарк. Той влиза в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. На територията на съвременния обновен Софийски зоопарк, всеки, който е минал през столицата с мисълта да си направи една незабравима екскурзия, може да се запознае с много екзотични животни, които няма да има шанса да види никъде другаде наживо, както и животни добре познати за българските земи.

Официално адресът на Софийския зоопарк, както и неговият вход, от който може да влезете в градината, са на улица "Сребърна" номер едно, което се пада от западната страна на зоопарка. А всъщност зоопарка има два входа, през които може да се премине - освен западния вход откъм ул. „Сребърна“ зооградината има и още един от източната му страна в близост до кръстовището на бул. „Г. М. Димитров“ и бул. „Симеоновско шосе“. През лятото зоологическата градина може да посетите от 09:00 до 19:00 часа, а през зимата от 09:00 до 17:00 часа. Директор на Софийският зоопарк е д-р Иван Иванов.

Историята казва, че паркът отваря врати още през далечната 1888 година. Тогава той не се намира на сегашното си място, а е бил в бившия царски дворец. Първата експозиция, която е била сформирана е била на  черен лешояд (картал). Колекцията бързо се разраства, заради интереса на самият цар Фердинанд, който бил особено запален по колекционирането на диви животни и по-специално има адмирации към птиците. Ето защо не много дълго след отварянето на градината, бил изграден и специален павилион, който се обитавал от фазани. След това се появил и елен, а след рогатият крал на горите се поместила и двойка кафяви мечки. Много скоро територията на парка се оказала недостатъчна, поради което царят отделил и част от бившата ботаническа градина. С годините зоологическата градина постоянно се разраствала, за да достигне сегашния си изглед на една от най-богатите съхраняващи красиви и редки видове, на Балканите.