Градове, села и курорти в България

  Въпреки че зимата като сезон винаги е била недолюбвана и дори мразена от много хора, истината е, че стига да знаеш правилния начин, винаги можеш да превърнеш този леден сезон в истинско радостно приключение. Вижте най-подходящите родни места за екскурзия в България и ги обмислете добре!

  Без съмнение един от най-известните ни зимни курорти е Пампорово и климатът му се отличава със сравнително мека зима. Благодарение на високата му подготовка за зимните спортове като ски и сноуборд, той привлича много туристи всяка година. Някои местни жители обичат да го сравняват с почивка в Испания и нейният прочут курорт Сиера Невада, което е изключителен плюс за нашата страна.

  Другият ни най-известен зимен курорт, който се намира в община Самоков е именно Боровец. Неговата подготовка за спортните туристи също е отлична и само усложнява избора на туристите за курорт, на който да прекарат ваканцията си. От своя страна, той пък често бива съпоставян с прочутия курорт за зимни забавления, който може да се посети чрез екскурзия в Италия, наречен Ливиньо.

  Но стига сме говорили само за ски маниаците и нека обърнем внимание на обикновените туристи, търсещи просто релакс и отдих. Истински незабравимо преживяване е да се разхождане сред вековните дървета, намиращи се в Еленския балкан и да вдишвате чистия въздух наоколо. Подобна гледка може да се види също и ако отидете на почивка в Гърция, а защо не също и в на малка екскурзия в Дубровник.

  Само на 15 километра разстояние от Габрово се намира китното българско село Боженци, в което е истинска наслада да разглеждат малките китни къщи, внимателно изрисувани и превърнали се във вековни музеи.

  Подобни модели къщи могат да бъдат видяни, ако предприемете по-сериозна и детайлна почивка в Турция и разгледате по-малките селца, останали непокътнати от векове преди нас. Богатата и разноцветна вековна растителност, цветята, криволичещите пътечки, хълмчетата и свежите изворчета са напълно достатъчни, за да се нарече това село екзотично, но не така, както го виждаме на екскурзия в Тайланд, а по български!

  Село Широка Лъка е уникален по рода си в България архитектурен и фолклорен резерват. Намира се на 23 км северозападно от Смолян, в долината на Широколъшка река . То е символ на родопските култура и дух. Известно е с оригиналния си архитектурен стил, музикални традиции и история. Интерес представляват многобройните старинни къщи, съхранили характерната родопска архитектура (Калайджийската, Учиковската, Григоровската, Дуревата, Богдановата), етнографския музей (в сградата на Згуровския конак), църквата "Успение Богородично", построена през 1834 г. само за 38 дни. Селото се отличава още и със старите си сводести мостове и калдаръмени улици.

  Широка лъка е родното място на последния български екзарх Стефан I, избран през 1945 г. Тук се намира Средното фолклорно музикално училище (едно от двете в страната), разнасящо славата на българския фолклор далеч отвъд пределите на България.

  Широка лъка е един от много архитектурни резервати в България, намира се в магическите Родопи близо до град Смолян. Основана е като селище през деветнадесети век, а днес е едно от най-посещаваните места у нас, поради запазената си архитектура, природа и музикална култура. Архитектурният стил на къщите в Широка лъка е уникален, а майсторите, които са ги строили са били известни в цялата страна. Къщите в селото са разположени в амфитеатрален стил, като по известни от тях са: Григоровската, Сгуровската и Учиковската къща.

  През годините селото е успяло да съхрани своят фолклор, в Широка лъка са родени някои от най-известните музиканти във фолклора, а през 1972 година, там е основано и фолклорно училище.
  През първата неделя от месец март Широка лъка се превръща в едно митично място обитавано от чудовища танцуващи по улиците, но не се безпокойте, не говорим за истински зверове, а за хора преоблечени, като такива. Защото на този ден в селото се провежда един от най-големите кукерски фестивали в страната – Песпонеделник.

  Едно от местата, които задължително трябва до посетите в Широка лъка е етнографският музей „Згуровски конак"
  Също така не забравяйте да посетите и къщата – щаб на Капитан Петко войвода и неговият паметник. Също така и къщата на Екзарх Стефан I и читалището кръстено на него, намиращо точно в центъра на селото, от там може да си закупите сувенири за спомен или да полочите подробна информация за всички забележителности в селото, които непременно трябва да посетите.

  Около Широка лъка могат да бъдат наблюдавани и няколко природни скални феномена – Св. Атанас, Момата и Главата, Св. Св. Кирил и Методий и Св. Теодор Стратилат. Широка лъка е едно магично място, което всеки един турист непременно трябва да посети и да усети магията на миналото. Мястото може да Ви накара да помислите, че сте се върнали десетки години назад във времето.

  alt

  Нека се отправим на интересна екскурзия до Перущица - един наистина забележителен по отношение на българската история град!

  Той е разположен в Южна България, в Пловдивска област, в подножието на прекрасните Родопи, недалече от Кричим. Посетите ли го ще откриете развалините от древния Драговец. Ще се натъкнете на крепостта Перестица - важна част от отбранителната верига на Второто Българско царство. Интересна подробност е, че по данни на археолозите, най-вероятно името на Перущица произхожда от това на славянското божество Перун.

  По време на Априлското въстание от 1876 г. цялото население на града дава своя принос в национално-освободителните борби на родината ни срещу Османската империя. През юли същата година на посещение пристига френският журналист от белгийски произход Иван дьо Вестин (Ivan de Woestyne). Това е публицистичен псевдоним на Анри Пиер дьо Вестин, който оповестява, че след жестоко потушаване на въстанието в града са останали 150 старци и деца при предишен брой на населението 2000 души.

   

  14 видеокамери, разположени на различни места в Созопол и Черноморец осигуряват сигурност на жителите и гостите на двата града и имат превантивна функция по отношение на нарушителите на реда. Това съобщиха от Община Созопол. Черноморската община изгради модерна видеосистема за наблюдение и включи целия Созопол в Wi Fi зони с безплатен интернет достъп на всеки жител и гост на курортния град.

  Созопол пусна безплатно Wi-FiОще в първите часове на стартиране на интернет услугата за мрежата се закачат 1 150 потребителя. 150 потребителя вече втори ден са „залепнали" на компютрите си и ползват безплатния интернет- сочат данните на фирмата доставчик."Интересът е много голям към услугата, а фактът, че Созопол - от Стария град до Буджака могат да ползват безплатния интернет е част от усилията на общината да създаваме добри условия за отдих и почивка на хилядите туристи-заяви зам. кметът Петя Чапевова.

  Турски туристи зарязаха родните си курорти и предпочетоха да отмарят в хотели във Велинград. Това бе изненадата на сезон 2013 дори за служителите от Туристическия информационен център в града, признава една от тях - Тони Белухова, като допълва, че за пръв път от години родопския курорт посреща и турски почиващи. Тя и колегите є вече са насочили няколко семейства от южната ни съседка, като повечето от тях са се настанили в три и четиризвездни хотели. Надълго и нашироко разпитвали за водата, за целебните є свойства, за балнеологията, за възможностите за СПА, за екстри като басейни, масажи, сауни и джакузита. Очевидно лечебният туризъм е на път да направи родопския курорт конкурентен на турските, които отдавна са в категорията на световно известните.

  Страница 1 от 17