Банско

Банско Банско е обявен за уникално селище с международно значение за стопански туризъм (1979 година). Освен с красивия Пирин и многото природни забележителности, градът е богат и със своите исторически местности и културно наследство. Запазени са останки от антични крепости в местността Старото градище (Ситанкале), на около 4 км югозападно от Банско, и в местността Юлен (по течението на река Демяница). В близост до Старото градище има тракийски надгробни могили. Югоизточно се намират останките на късно-средновековните еднокорабни църкви "Св. Георги" и "Св. Илия."

В Банско има около 150 паметника на културата. Пет от тях са с национално значение. Веляновата къща представлява архитектурно-етнографски музей. Обявена е за паметник на културата с национално значение. Позната е още като най-оригиналната банска укрепена къща от епохата на Възраждането (края на XVIII -  началото на XIX век), запазена до наши дни. Жителите на града я подаряват на уста (майстор) Велян Огнев, който я изографисва отвътре и отвън, и я превръща в истинско произведение на изкуството. Много модерна за времето си, двукатната сграда е построена само от камък и дърво, с характерните две взаимосвързани в приземието скривалища и пет стаи на етажа с чардак. Банско е забележителен град с голямо историческо значение. В него се намира църквата „Света Троица“ завършена през 1835 г. Построена е благодарение на кмет дядо Лазко, а иконите са дело на местни художници като Велян Огнев и братята Димитър и Симеон Молерови.  Те са били художници и революционери. Тома Вишанов, известен с прякора Молера е баща им също известен художник и основоположник на художествената школа в Банско.  В съседство с църквата е и къщата музей на Неофит Рилски или по-популярна с името Бенината къща строена през 18 век.  Тя е архитектурен строителен паметник. Неофит Рилски е роден в Банско през 1793 г. и е учил иконопис при Тома Вишанов, за когото споменахме преди малко.  Неофит Рилски става монах и негови икони може да видите в Рилския манастир, където е живял и творил. Той отдава живота си на изкуството и образованието и е автор на първата българска граматика.

Особена ценност представляват стенописната украса на Синята стая, изкусната дърворезба на чардака (централната розета), геометричните и растителни мотиви в югоизточната стая на южната фасада. В наши дни в едно от приземните помещения е организирана етнографска изложба-базар.

Банско е една от най-почитаните зимни дестинации в България. Със ски писта дълга 75 км, която се издига до над 2500 метра надморска височина и сняг плътно от декември до март, ще сгрешите, ако сте фенове на зимния туризъм и пропуснете да посетите Банско. Разбира се, може да дойдете и през всички останали сезони. Дори само да разгледате града си заслужава. Разходете се по калдъръмените улички измежду възрожденските къщи и за обяд седнете в някоя от чудесните механи. През 2013 г. Банско бе обявен за най-евтината ски дестинация в света, което обяснява големия брой туристи всяка година (е, с развитието на туризма вече определено не е най-евтината, но все още е много популярна). Затова, ако идвате в Банско, за да карате ски, за не повече от 20 минути кабинковият лифт ще ви качи до ски центъра. Можете да си направите и едно ски приключение с  16 км. каране от връх Тодорка, най-високата точка на ски пистата до базовата станция.

А и да не забравяме, че Банско е и едно от най-посещаваните места на осми декември – празника на студентите. Затова нощният живот в Банско е добре развит. За гостите на многобройните хотели и къщи за гости има няколко бара и дискотеки. Ако случайно сте в Банско по това време, не се учудвайте, когато не може да се разминете от студенти, дошли да купонясват.

През по-топлото време градът предлага и много забавления. Бихте могли да се насладите на туризъм, планинско колоездене, катерене, конна езда и други. Може да се качите на лифта и да видите връх Вихрен, който е най-високият в Пирин планина и вторият по височина в България с цели 2918 метра.  От Банско до хижа Вихрен разстоянието е 18 км, но без автомобил няма как да се изкачите за един ден.  От хижа Вихрен до върха е 3 часа и половина път пеша и гледката си заслужава. На места може да видите сняг дори през лятото.

Улица Пирин е главната улица в града и на нея има заведения, ресторанти, магазини за сувенири, кафета и хотели. През зимния сезон на ул. „Пирин“ пък може да покарате кънки на лед. Цената е 12 лв. за 2 часа за възрастни и 7 лв. за деца.

Банско си струва да се посети. От многобройните летни дейности като скално катерене, пикници, пейнтбол, конна езда и спа до зимните дейности,  музеите и църквите. Дискотеките, механите и ресторантите – Банско удовлетворява всеки.