Чепеларе

Чепеларе е малко курортно градче с около 9 000 души население. Това е градът с най-голяма надморска височина в България – 1100 метра. В последните няколко години той се утвърждава като един от водещите скикурортни центрове в България. Намира се на 245 км югоизточно от София и на 9 и на 20 на север съответно от Пампорово и Смолян.

Градът е заобиколен от красиви вековни смърчови и борови гори и поляни. През него протича река Чепеларска, като събира водите на Янчовата, Камбурската и Сивковската реки. Оттук минава и основната пътна артерия на Родопите – шосето Пловдив-Смолян.

Интересен факт е, че в  миналото хората са се занимавали основно със скотовъдство. Лятото стадата пасели в околните пасища, а през зимата овчарите ги подкарвали към Беломорието. След съединението на Княжество България с Източна Румелия границата с Турция била затворена. До Беломорието вече било невъзможно да се стигне. Тогава чепеларци изклали голяма част от добитъка си и били принудени да посегнат на гората, за да осигурят пасища за останалите си животни.