Добринище

Of/,rkrye Добринище се намира в планински район, на 850 м надморска височина и е заобиколен от три планини - Рила, Пирин и Родопите. Селището води началото си още от каменната ера. Открити са богати находища на тракийска и римска керамика и монети от времето на римския император Нерон.

Легендите гласят, че през VII - XVI век Добринище е било селище-крепост, което спирало опитите на византийските императори да минат по река Места към вътрешността на България. По течението на Добринищка река се намира басейнът с минерална вода, известен с името Римското банче.

Най-интересните забележителности за посещение са църквите "Св. Св. Петър и Павел", "Успение Богородично", манастирът "Св. Пантелеймон" и местността Свети Никола с едноименния водопад по буйния планински поток на Валявишката река.

Добринище е изходен пункт за хижите "Гоце Делчев" и "Безбог", където има чудесни условия за планински туризъм и ски.

НАШАТА МЕСТНА РЕЦЕПТА:

 

Добринищка капама

Обикновено се приготвя за Божик и Коледа, макар че ние сме известни с абсолютната си склонност да не се съобразяваме с традициите и ще си я приготвим, когато си искаме. На дъното на голям глинен съд  се слагат няколко широки листа от кисело зеле, а върху тях - добре почистен петел, пълнен с кавардисан (задушен) ориз и сушени сливи. Около него се нареждат 2-3 парчета кървавица, тънко нарязани парчета сланина, размесени с нарязано на дребно зеле, и чекане (червено цвекло от туршия). Слагат се градински и горски подправки. Така приготвената капама се покрива с капак, ръбовете на който се замазват с тесто. Пече се 5-6 часа на тих огън. И да почерпите!