Пампорово

Един от най-големите и известни български зимни курорти е Пампорово. Той е основан през 1933 година и се намира на 1650 м надморска височина, в подножието на Родопите. На 1962 м, точно над него, се извисява уникално красивият връх Снежанка, на който е разположена високата 156 метра телевизионна кула. В нея има бар, който ще ви предложи уникална панорамна гледка.

Курортният комплекс се намира на 11 км северно от Смолян, на 80 км южно от Пловдив и на 250 км югоизточно от София. В него има много на брой 3-, 4- и 5-звездни хотели, в повечето от които можете да използвате спа център, джакузи, сауна и басейн. Спокойният ви престой ще бъде гарантиран от денонощната охрана и охраняемите паркинги, с които хотелите разполагат. Пакетите са изключително разнообразни – според желанията и възможностите на всеки клиент. Пампорово разполага с обща леглова база от около 7500 легла. В местността Ардашлъ се намира вилно селище "Малина", в което има двадесетина спретнати вили, където също може да отседнете.Допълнително удобство в курорта са множеството търговски центрове, барове, ресторанти и ски писти.

Средната годишна температура тук е 8 градуса, което е предпоставка за благоприятен климат, наистина подходящ за туризъм. Това е един от най-слънчевите зимни курорти, като в същото време той се радва и на много сняг. Снежната покривка достига до 140-150 см през зимния сезон и се задържа средно около 150 дни. Пистите за ски са с обща дължина от 18 километра. Те се спускат от връх Снежанка по посока Пампорово и Смолянските езера. Подходящи са за всички скиори – за начинаещите има изградени 3 зелени писти, а за напредналите има множество  черни (стръмни) такива. Любителите на биатлона и ски бягането пък могат да потренират на специално пригодените за тази цел места и спортното стрелбище. Тук има съоръжения за всеки вид зимен спорт. Капацитетът на обслужващите лифтове е. 7000 души на час. Чудесно място за екскурзия!