Град Пещера - малък, забележителен град

Град Пе́щера се намира в Южна България, в Пазарджишка област, и е в непосредствена близост до градовете Батак и Брацигово. Нарежда се на 3 място по големина след Пазарджик и Велинград и също така е административен център на община Пещера.

Град Пещера е част от 100 национални туристически обекта. В града и около него може да се насладите на много забележителности, които ще ви докажат защо Пещера е заслужила своето място в туристическия списък. В околностите на града има две забележителни пещери. Първата е пещера Снежанка, която работи през цялата година за посетители. Намира се в Баташката планина, в западната част на Родопите. Тя е труднодостъпна, но веднъж попаднали в нея, ще видите, че усилията ви са си заслужавали. Пещера Снежанка може да срещнете и под наименованието подземен дворец, и се счита за една от най-добре устроените големи пещери в България. Кръстена е Снежанка заради фигурите, които напомнят приказката. В нея има над 600 000 сталактити.

Следващата пещера, подходяща за вашата екскурзия из красивата ни страна, около град Пещера, се нарича пещера Юбилейна. Тя се намира на 600 метра надморска височина. Дълга е около 1000 метра. В нея има невероятни и различни образувания. Може да се каже, че това е най-богата и най-разнообразна пещера в цялата страна. Няма нито една липсваща пещерна форма тук.

Освен двете красиви пещери, край землището на град Пещера може да идете на ски през зимата в Летовище "Св. Константин" или на риболов през лятото на близкия язовир "Батак".

Резерватът "Купена" пък е на 3 км на юг от град Пещера, където да се порадвате на застрашени от изчезване видове на флората и фауната.

Също музеи, галерии и културни събития, град Пещера няма да ви остави да скучаете по време на вашата почивка.