Кърджали

Кърджали е скътан в самото сърце на Източните Родопи, по двата бряга на река Арда, на около 100 км югоизточно от Пловдив. На територията на града са намерени следи от човешки живот, датиращи от преди 6000 години, както и голям брой доказателства за присъствието на тракийска, римска, византийска, турска и българска култура.

След освобождението на града от турско робство през 1912 година той се превръща в “тютюневия склад на Източните Родопи” – специалните почви в региона са изключително благоприятни за отглеждането на едни от най-добрите сортове тютюн.

Сред интересните места тук са българската базилика от 11-12 век "Св. Иван", както и Историческият музей, който се помещава в бившия турски конак и в който могат да се видят уникални и разнообразни колекции – от праисторически ритуални предмети до етнографски костюми и занаятчийски произведения.

Около Кърджали има многобройни скални образувания и културно-исторически забележителности, сред които по-известни са Каменната сватба и Каменните гъби, Каменната гора, средновековната крепост Перперикон и светилището край село Татул, за което се смята, че е гробът на митичния Орфей.

По поречието на река Арда могат да се видят римски и средновековни мостове - т.нар. кюприи. Наблизо е язовир Кърджали, както и единственото обиталище на черни щъркели. 

Всяка година, от 1937-а насам, община Кърджали чества своя официален празник. На този ден през 1912-а градът е освободен от османско владичество.