Медвен

Родното село на Захари Стоянов, е разположено в красивата Котленска планина, на 14 км. източно от с. Жеравна и на 22 км. югоизточно от гр. Котел.

На север от Медвен се намира Борил могила. Легенда разказва, че там било съкровището на цар Борил. Входът на подземието бил сух геран. Долу започвала галерия. Зад желязна врата била съкровищницата. Вътре имало много злато, сребро и безценни камъни. В мраморен сандък Борил оставил корона, жезъл, златен кръст и златен меч...

Всяка трета къща в селото е паметник на културата. Голяма част от къщите в Медвен носят облика на котленската възрожденска къща, като двуетажните постройки са строени преди 150 години. Всичко в Медвен е автентично, всяка къща има механа и навсякъде е застлано с китеници и пъстри черги. При построяването на къщите си старите медвенци избирали място, където има брястове. Днес село Медвен има над 400 къщи, които обособяват тукашната архитектура с талпените си стени, големи стрехи и малките еркери с обработени конзоли. За паметници на културата са обявени 168 от тези къщи.