Перущица - там, където гласът на героичното минало шепти от всеки ъгъл

alt

Нека се отправим на интересна екскурзия до Перущица - един наистина забележителен по отношение на българската история град!

Той е разположен в Южна България, в Пловдивска област, в подножието на прекрасните Родопи, недалече от Кричим. Посетите ли го ще откриете развалините от древния Драговец. Ще се натъкнете на крепостта Перестица - важна част от отбранителната верига на Второто Българско царство. Интересна подробност е, че по данни на археолозите, най-вероятно името на Перущица произхожда от това на славянското божество Перун.

По време на Априлското въстание от 1876 г. цялото население на града дава своя принос в национално-освободителните борби на родината ни срещу Османската империя. През юли същата година на посещение пристига френският журналист от белгийски произход Иван дьо Вестин (Ivan de Woestyne). Това е публицистичен псевдоним на Анри Пиер дьо Вестин, който оповестява, че след жестоко потушаване на въстанието в града са останали 150 старци и деца при предишен брой на населението 2000 души.

В историческия музей на града, обявен за една от Стоте национални забележителности на България, се пазят ценни експонати, разказващи за героичното минало на предците ни - още от времето на населявалите тези места траки и славяни. Той е основан през 1955 г.

Друга уникална забележителност са руините на "Червената църква," датиращи от края на 4 век.

Сред честванията, които ежегодно се организират в Перущица, са Трифон Зарезан (14-и февруари), когато се извършва тържествено зарязване на лозите; Девети май, когато със заря и театрални възстановки се отбелязва героизма на падналите в Априлското въстание, и Двадесети януари, когато по стара традиция, свързана с Ивановден, намират място т.нар. къпанки.

Какво представляват къпанките? Зрелището не е нещо ново за България, но пък действително си заслужава. Оженили се през предходната година, смели полуголи младежи влизат в ледената вода с цел да измолят здраве и берекет за семействата си. Началото си традицията води от поне два века насам. И, разбира се, както при много български празници се лее руйно вино, свиват се цигари, благодарение на които бившите вече ергени събират кураж да се хвърлят във водата на Чолаковия вир. Когато го сторят, задължително пълнят менче, отнясат го у дома си и изливат малко в ръкава на младата и винаги горда от подвига на съпруга си булка. Тя се обляга на лозата, като се смята, че това ще донесе благополучие на новосъздаденото домашно огнище. Наистина романтично, нали? А и как да не уважаваш мъж, способен да направи това!

Но кои са някои от известните личности, родени в този прекрасен, славен град? Да ги изброим:

Тодор Кръстев, български политик, роден през 1886 и починал през 1912 г.; проф. Константин Гълъбов (1892-1980), учен, филолог и публицист; Петър Бонев (1837-1876), организатор и предводител на Априлското въстание в Перущица; Димитър Гичев (1893-1964), политик. Както виждаме, градът се е откроявал с ярко застъпена гражданска позиция, смелост и патриотизъм! Това проличава ясно от силно затрогващата и разтърсваща постъпка на известния Кочо Честименски - участник във въстанието, който избива семейство си и после се самоубива, за да не попаднат в ръцете на поробителите. На него именно е посветена част от "Епопея на забравените" - стихотворението "Кочо." Завършваме тази статия с прекрасната творба на Иван Вазов и с надеждата, че няма да живеем с болката на миналото, но и винаги ще помним подвига на тези, проляли кръвта си, за да можем, ние, днешните чеда на България, да живеем свободно и с чест!

 

Перущице бледна, гнездо на герои,
слава! Вечна слава на чедата твои,
на твоята пепел и на твоя гроб,
дето храбро падна въстаналий роб!

 

(с) Сабина Маринова, автор 

 

 

 

 

Перущица