Рибарица

Рибарица Село Рибарица е разположено на 600 метра надморска височина в полите на Стара планина в Тетевенския Балкан. В него живеят около 1250 души. Намира се на 12 км югоизточно от Тетевен и 128 км североизточно от София. Разпростира се на близо 12 км по долината на река Бели Вит, която се посещава от хиляди, жадни за екскурзии, туристи.

В селотоса запазени българският възрожденски дух и традициите на народните обичаи. Функционират водни мелници, казани за ракия и малки занаятчийски работилници. Планинската река е кристално прозрачна, природата е живописна, въздухът е чист, а в непосредствена близост се намират и красивите склонове на Стара планина. Те влизат в територията на Национален парк "Централен Балкан". Най-забележителен тук обаче е биосферният резерват "Царичина", включен в световната мрежа на биосферните резервати.

Рибарица е изходен пункт за много планински пешеходни и велосипедни маршрути. Недалече се намират резерватите „Боатин“ и „Козя стена", а също и защитената местност „Черният рът“. Само на няколко часа пеш са хижите „Ехо“, „Вежен“ и „Георги Бенковски“, както и върховете „Вежен“ и „Баба“.