Сапарева баня

Сапарева баня се намира в северното подножие на Рила планина, в югозападната част на България. Градът е популярен курортен център, привличащ множество туристи както със студената си и чиста планинска вода, така и с уникалните си минерални извори – едни от най-горещите в Европа. Може би най-известната природна забележителност на това населено място е извиращият в центъра му минерален извор. Той е най-горещият на континента – температурата на водата е над 100 градуса.

Най-удобният път към Сапарева баня, ако сте кола от София, е по магистрала Струма, след което отбивате при Дупница и продължавате по пътя за Самоков. Този участък от пътя в момента, през май 2020 г., е току-що асфалтиран. Другият често ползван път за града е от Самоков, но макар и много красив път, голяма част от него е в извънредно лошо състояние и предстои да се преасфалтира. Вероятно до лятото или есента на 2020 г. ще е готова.

През 1957 г. в града бликва и единственият на Балканите гейзер, който и до сега изригва периодично (на всеки 7-8 секунди), изхвърляйки горещата минерална вода на около 18 метра височина. Разположен е в центъра, а около него е оформен приятен озеленен площад - няма как да го пропуснете. Разбира се, до него има и заведение за желаещите, което също се казва "Гейзера". Всъщност в момента самият гейзер е с изградена върху него конструкция (може би предпазна) и дебитът на водата му е доста скромен. Температурата й обаче се усеща отдалеч. Сапарева баня се слави и с лечебните си бани, а горещата минерална вода захранва много спа хотели. На много места в града са изградени и чешми за пиене (водата в тях е с нормална температура, не е гореща). На популярност се радва и църквата Свети Никола датираща от 12 век, също разположена в центъра, на около 300 метра от гейзера. Само на 4 километра от Сапарева баня се намира и популярният 30-метров Овчарченски водопад.