Село Белащица

Белащица е село в Южна България. То се намира в община Родопи, на 10 км. от областния град Пловдив.

Според преданието пълководецът Никифор Скифи, назначен от византийския император за управител на тогавашната Филипополска област, заселил на това място Самуиловите войници, пленени при Беласица през 1018 г.

Никифор Скифи имал голям дворец-крепост (съществувала до 1650 г.) на юг от селото, останки от който могат да се видят близо до хилядолетния чинар. През 1020 г. на 1000 м. на юг от своя дворец Никифор Скифи съградил манастира и го посветил на св. Георги Победоносец.
Белащинският манастир „Св. Георги Победоносец“ е действащ девически манастир над село Белащица и на 12 километра южно от Пловдив. Манастирът е обявен за паметник на културата и представлява комлекс от църква, параклис и жилищни и стопански сгради. Църквата е еднокорабна, едноабсидна, с вътрешен и открит притвор, безкуполна и без стенописи, построена през 1838 г. Под открития притвор е аязмото, което е останало още от основаването на манастира и се смята за чудотворно. На двора се намира каменна чешма, построена през 1831 г. Манастирът е изграден през 1020 г. от Никифор Скифи. Останки от неговия дворец-крепост има южно от селото. Близо до своята крепост той съградил манастира и го посветил на Свети Георги Победоносец. Манастирът е опустошен от османците при нашествието им на Балканския полуостров през 1364 г. и възобновен през XVIII век. Опожарен е отново през 1878 г. при последните сражения през Руско-турската война, когато последната отбранителна линия на отстъпващата османска армия е по линията Куклен - Брестник - Белащица. След Освобождението Белащинският манастир е възстановен, но остава под ведомството на Цариградската патриаршия до 1906 г.

В местността "Чинарите" расте най-дебелото дърво в България – чинар /явор/ на повече от 1300 години с обиколка на ствола 15 метра, както и няколко други стари и дебели чинари. На неговото величие и растящата до дънера му изящна "калина" е посветен шедьовъра на живеещия по това време в Белащица Пенчо Славеков -"Неразделни" До тях има останки от стражева кула.