Дебелт

Село Дебелт се намира на 25 км от Бургас. Съществувало е още по времето на Римската империя. Тогава се е казвало Деултум (означава "място между два бряга") и е било езерно пристанище на Римска Tракия и част от военната колония Флавия (единствената римска колония по нашите земи).

В околността му са направени много археологически разкопки. В резултат на това са намерени останките на древна митница, а сред тях - около 60 оловни печата и пломби, по-голямата част от които са били притежание на византийски сановници, а два от тях - на княз Борис I. Разкрити са и основите на дворец и стара баня от римско време. Всички предмети са изложени в местния археологически музей.

През 2002 година археолозите изкопаха съкровище, състоящо се от 100 сребърни монети на Константин I и Константин II, както и 3 сребърни медальона. Предполага се, че то датира от средата на IV в. През 2005-а на територията на древния град Деултум бе открита църква, в която се, както предполага, през 864-а е бил покръстен българския княз Борис I.