Село Костенец и Костенски водопад

Костенски водопадСело Костенец се намира в подножието на Рила, на 63 километра югоизточно от София. Надморската му височина варира от 650 м в северната до 725 м в южната част. За да стигнете до него, тръгвайки от София, се придвижвате по магистрала Тракия и преди тунел Траянови врата вземате отбивката вдясно; пътят е достатъчно широк, макар и в лошо състояние. Карате по него, подминавате отбивката за крепост Траянови врата (силно препоръчителна, ако така или иначе вече сте в района), продължавате по основния път през Момин проход и през град Костенец, след което карате още няколко километра по по-тесен път и ще влезете в селото. Карайки нагоре през него (в момента, през май 2020 г. пътят се ремонтира и се изграждат тротоари, след това би трябвало и асфалтът да се поднови) ще достигнете големия паркинг до Костенския водопад.

В исторически план, характерен занаят тук е било ножарството. Местните ножарски работилници са снабдявали с оръжия цялата област по време на Априлското въстание. Според преданието името Костенец идва от костите, с които е било осеяно полето след многобройните битки. Това е първото населено място на територията на днешната община. При направените археологически проучвания на възвишението, западно от селото, са намерени останки от средновековна крепост и старинна християнска базилика от V век. Също така са открити множество стари съдове за вода и храна, римски, византийски и старобългарски монети.

Двете главни забележителности на Костенец са минералната вода (хипертермални минерални извори с температура 46–73°C и дебит около 12 литра в секунда) и популярният Костенски водопад, който вероятно е основната причина да дойдете. Красивият водопад е главна атракция тук и е наистина подходящо място за романтични екскурзии. Много приятно е облагородена пътеката от паркинга към водопада, вкл. има мостче, беседка и пейки за сядане.

Костенски водопад - реката

Тук тръгват и още няколко пътеки - за местните църкви, за хижа Белмекен (по която обаче ще трябва да вървите около 4 часа - подгответе се добре), река Чавча и екопътека "Скаловитски водопад. Точно до началото на разклонението за водопада и пътеката се намира и "Терма Костенец". Самият водопад всъщност е малък и се разглежда буквално за няколко минути, но възможните други посоки са повече от достатъчни. Изборът е ваш!

Екопътеки и забележителности около Костенец