Село Костенец

Костенец Село Костенец се намира в подножието на Рила, на 63 километра югоизточно от София. Надморската му височина варира от 650 м в северната до 725 м в южната част.

Според преданието името Костенец идва от костите, с които е било осеяно полето след многобройните битки. Това е първото населено място на територията на днешната община. При направените археологически проучвания на възвишението, западно от селото, са намерени останки от средновековна крепост и старинна християнска базилика от V век. Също така са открити множество стари съдове за вода и храна, римски, византийски и старобългарски монети.

Характерен занаят тук е било ножарството. Местните ножарски работилници са снабдявали с оръжия цялата област по време на Априлското въстание.

Днес Костенец е известен със своите хипертермални минерални извори с температура 46–73°C и дебит около 12 литра в секунда. Друга забележителност в околността е красивият Костенски водопад, който се намира на около 3 километра южно от това наистина красиво местенце и който е наистина подходящо място за романтични пикници и екскурзии.