Селски туризъм в България

В последните години в България успешно се развива селският туризъм, който е добър начин туристите да се запознаят с българските традиции. Попадайки в селска къща те могат да се докоснат до бита, културата и обичаите на страната ни. Стопаните на къщата със своето гостоприемство, традиционната кухня, самобитния фолклор, занаятите, селищата - архитектурни резервати и не на последно място красивата природа създават условие този туризъм да е един от предпочитаните за прекарване на свободното време.

Гостите се настаняват в автентична къща от миналите векове. Създават им се условия ако искат сами да приготвят храната си, като преди това събират продуктите от градината и двора на къщата, които са екологично чисти – плодове зеленчуци, свежи подправки, мляко и др. Домакините пък им предлагат вкусни ястия по стари български рецепти и домашни приготвени напитки. Желаещите могат да се включат в селскостопанската работа, като косят трева, събират сено, поливат и окопават зеленчуците в лехата или подрязват клоните на плодните дръвчета.

В обора по-ентусиазираните посетители могат да нахранят овцете, кокошките, патиците или да издоят кравата, а после да приготвят сирене и кашкавал, да почистят клетките на зайците и да пометат пътеките на къщата.

Наемането на кон за езда в близката околност е предпочитано занимание за всеки, който обича да е близо до природата и животните. Може да се отправите към близката поляна и да съберете дъхави цвета, ароматни билки, гъби и ягоди.
Може да се насладите на песните и танците, приказките и легендите на дадената етнографска местност, в която сте.

В България се предлагат много селски къщи: в Стара планина - Априлци, Рибарица, Медвен, Жеравна, селата в Еленския Балкан. Около Велико Търново е архитектурният резерват Арбанаси, който предлага неповторима атмосфера. Недалеч от Габрово е друг архитектурен резерват и популярна дестинация – село Боженци.

В Рила можете да посетите Говедарци, Добърско, Мала църква, Бели Искър, Долна баня.

В Родопите почти всяко село е отворено за гости – Ковачевица, Долен, Триград, Ягодина Момчиловци, Гела, Широка лъка, Смилян, Арда, Забърдо, Лещен и много други.

В Пирин ви очакват - Банско (макар, че то е по-ориентирано към ски туризъм, все още има и много места с етнографски елементи), Огняново. А селата в Странджа – Българи, Граматиково, Кости, Бръшлян и други – предлагат невероятни преживявания с нестинарите. Там може да си направите разходки до старинни мелници, тепавици, разходки с магарешки каруци и езда на магаре.

В Добруджа туристите могат да се запознаят с поминъка на селяните, местния фолклор и кухня и да посетят уникалните добруджански чифлици.

В цялата страна гостите могат да присъстват на обреди и обичаи като: нестинарски танци, „Кукери", „Българска сватба", „Лазаруване", „Коледуване", Трифон Зарезан" и други.