Тетевен

Тетевен се намира в Ловешка област. Историческите паметници свидетелстват, че този край е обитаван от най-древни времена. Открити са  множество надгробни могили, разположени по разклоненията на Васильовската планина и Тетевенския Балкан, както и по поречието на Вит и нейните притоци. Нумизматичните находки разкриват, че тук е имало и римско селище. После се заселили славяни и прабългари.

По време на турското робство градът се разраснал, но къщите били толкова близо една до друга, че по покривите им можело да се мине от единия до другия му край. 16 и 17 век били период на благоденствие и разцвет на Тетевен, който хората наричали "Алтън Тетевен" (Златен Тетевен).

След 1801 година обаче започнала неговата разруха. Кърджалии тръгнали из богатите български градове да търсят плячка и опожаряват. След като съсипали Калофер, Копривщица и Арбанаси, дошъл редът на Алтън Тетевен. Реки от кръв потекли по калдъръмените улички, отеквали писъци. Само 2-3 къщи и манастирът останали неизгорели. На 1 ноември 1877 градът бил освободен от турско робство.

Днес той е административен център на община Тетевен. Природата на Тетевенския край е много богата, с уникална флора и фауна. Запалените ботаници ще се насладят на над 600 вида растения, а в защитената местност “Черният рът” можете да наблюдавате голямо разнообразие от птици.

Градът е сред Стоте национални туристически обекта.

НАШАТА МЕСТНА РЕЦЕПТА

800 г свинско месо
4-5 супени лъжици свинска мас
300 г овче сирене
15-20 скилидки чесън

Предварително нарязаното на парчета месо се задушава в мазнината до зачервяване. Прибавят се счуканият чесън и натрошеното сирене. Ястието се разбърква до разтопяване на сиренето. Сервира се с качамак или туршия.