Трявна

Трявна Трявна е разположена в северните склонове на Стара планина, в долината на Тревненската река. Там е създадена прочутата Тревненска художествена школа. Старата част на града е обявена за архитектурен резерват, в който са запазени около 140 паметника на възрожденската архитектура. Тук е съхранен и единственият възрожденски архитектурен ансамбъл - площадът "Капитан Дядо Никола." Най-старата сграда на площада е църквата "Св. Архангел Михаил", която е построена в чест на победата на братята Асен и Петър, които през 1192 година разгромяват византийските войски.

Известни символи на Трявна са Часовниковата кула, построена през 1844-а, и Кивгиреният мост (1845). Други интересни туристически забележителности са Даскаловата къща, Райковата къща и Славейковата къща, в която е роден прочутият български поет Пенчо Славейков.

Трявна е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Екскурзията из нея е невероятно романтична, както имахме възможността сами да се убедим. Но задължително си отделете време да се насладите на прекрасните стари къщи, чиито фино резбовани тавани са изключителна гледка за ценителите на красивото възрожденско изкуство.

Приятели ни разказаха, че в градчето има кръчма с изключителна кухня, привличаща ценители от различни краища на страната. Научим ли подробности, ще ви кажем веднага. Хубавото хапване не трябва да се пренебрегва!