Туристически забележителности в Дупница и околността

Дупница е неголям град и административен център, намиращ се в югозападна България, принадлежащ към общ. Кюстендил. Името му идва от това, че градът е обграден от високи планини и се намира в центъра на низината. Градът съществува още от средновековието, като най-ранните данни за него са записани през 1451 г. но се предполага, че е съществувал и преди това.

В крайната част на града, която е само на 10 мин. с кола от центъра на Дупница, се намира “Парк Рила”, който е в класацията за “Топ 10 най-красиви парка на балканския полуостров”. Площта му е 280 000 кв.м, а дължината 2 км. В него са изградени множество каменни алеи, общата дължина, на които е 8 км. Той притежава много различни атракции, както и места за отдих. В горната му част има 10 барбекюта, подредени в кръг и изгледа им е насочен към сцена. Всяко от тях може да побере по 25 човека и са идеални за празнуване на рождени дни, тиймбилдинги или големи сбирки.

В ляво от тях има изкуствено направено езеро, в което през лятото могат да се карат водни колела. Формата му е кръгла и е обградено с пейки. В него могат да се забележат и различни, обичащи водата животни като риби и патици.

Надолу в парка има една механа с жива музика и две кафенета. Има и спортна част, където са направени игрища за футбол, баскетбол и волейбол, а също така и фитнес, маси за тенис и място за стрелба с лък.

В долната му част се намират 2 басейна, единият от които е с олимпийски размери. Пред него има плажни бар и кафе, а срещу тях се намира голямо заведение, което през деня работи като ресторант, а през вечерта като дискотека.

В парка е построен малък параклис, а на километър от него се намира параклисът св. Петка, до който има циментирана пътека.

часовникувата кула в Дупница


Часовниковата кула е друг исторически и туристически обект в града. Намира се в центъра на Дупница и е създадена през 1782 г. като отличителен знак, за наличието на будно балканско селище. Днес в подножието й се намира заведение, а около нея е построен малък парк, наречен “Градската градина”.

кръстът над Дупница
топовете над Дупница

Над града е построен паметник под формата на кръст и костница на участниците в Междусъюзническата, Балканската и Първата световна война от Седма Рилска Дивизия. До него са разположени два топа и много хора смятат, че той защитава града от “зли сили”. До него има път за кола и може да бъде посещаван денонощно от туристи.

джамията в Дупница

Джамията в града е стар храм, построен през времето на османското робство. След освобождението на България, минарето й се събаря, но гражданите решават да запазят постройката заради внушителната й възраст. Днес тя е център на изкуството и се използва за различни културни цели, повечето от които са изложби на картини. В двора й е направена малка, озеленена градинка, която е достъпна за всички.

Овчаренският водопад

На 25 км. от града се намира с. Овчарци, от където започва “Еко пътека Горица” и тя води до красивия Овчарченски водопад. Той се намира в подножието на планина Рила и е висок 39 м. Дестинацията е идеална за семейни разходки из природата и е отлично място за отдих и релакс.

Ангела Ангелова