Турци почиват във Велинград

Турски туристи зарязаха родните си курорти и предпочетоха да отмарят в хотели във Велинград. Това бе изненадата на сезон 2013 дори за служителите от Туристическия информационен център в града, признава една от тях - Тони Белухова, като допълва, че за пръв път от години родопския курорт посреща и турски почиващи. Тя и колегите є вече са насочили няколко семейства от южната ни съседка, като повечето от тях са се настанили в три и четиризвездни хотели. Надълго и нашироко разпитвали за водата, за целебните є свойства, за балнеологията, за възможностите за СПА, за екстри като басейни, масажи, сауни и джакузита. Очевидно лечебният туризъм е на път да направи родопския курорт конкурентен на турските, които отдавна са в категорията на световно известните.

Най-приятният момент от общуването с турците бил, когато започнали да звънят отново в центъра, за да благодарят на служителките за съдействието. Друг като националност посетител надали би се сетил за такава проява на добрия тон по време на почивката си. Още по-голямата изненада за туристическите посредници била, че по улиците на града се чува доста турска реч - очевидно има и други гости, които са се настанили, намирайки сами своето място за летен отдих, без да се консултират с центъра. По преценка на Тони Белухова и колегите є до петък местата за нощувки бяха запълнени до 70 процента, като с резервациите, направени специално по повод на празника на Велинград, чиято програма започна от събота, процентът със сигурност е достигнал 80.

Гостите са пъстри и разнородни - като всяка година. Най-много са рускоговорещите - от почти всички бивши съветски републики. Те са сред традиционните почитатели на Велинград. Редом с тях в момента в курорта има и няколко гръцки групи. Пристигат на организирани групи - цели автобуси. Крак повлекли почиващи деца в група от 25 човека, а в почивните дни пристигнали още два - с 54 и 35 пътници. Те пък са гръцка фолклорна група и оркестър от китаристи. Всеки момент се очаква да пристигне и детски мажоретен състав от околностите на Солун, както и духов оркестър от същата част на Гърция, каза още г-жа Белухова.

По-малко от тази с турците, но също приятна изненада било пристигането на организирана група от китайци и японци. Те също са на колективен туризъм, а видимата възраст на посетителите е около 60 години. И също проявили интерес основно към балнеолечебните опции във велинградските хотели.

За поредно лято курортът е доста атакуван и от французи. Те са от друг тип туристи - идват с раниците на гръб и тръгват почти веднага да превземат баирите с неистовото желание да видят колкото може повече за колкото може по-кратко време. В тази група са също доста от българските посетители. Още с влизането в центъра те първо се интересуват къде могат да направят преход, какво могат да разгледат, доста силен е и интересът към планинските велопреходи със специални високопроходими байкове, организирани от местното сдружение “Байкариа”. За този пит почиващи и градът, и най-вече неговите околности, също има какво да предложат. В едната посока са Цепина, Батак, Цигов чарк, Острец, Лепеница, а в посока към Банско - Юндола и Белмекен. Силен е интересът към Беглика, към Сърница - като второто по големина селище в общината и също туристическа дестинация, и язовир “Доспат”. Те са една от слабостите на французите, сочат наблюденията на Тони Белухова.

Масовата част от туристите във Велинград обаче са по-мързеливичките, които влизат в хотела и го напускат чак след връщането на ключовете на рецепцията. Те най-много разпитват за възможности за развлечения в града и околностите, за забавления, за развлечения, за местни културни събития. И също държат на екстрите, като предпочитанията им са всичко да е на едно място, тип олинклузив. В почивните дни СПА столицата ги зарадва с началото на тържествата, макар и по стечение на обстоятелствата те да не са целодневни, а само вечерни. Тази седмица програмата продължава с театрални постановки на гостуващи трупи от Каварна, Козлодуй, Карлово, Самоков в салона на читалище “Отец Паисий-1893”.

Източник: Марица