Вършец

Град Вършец е с население от 7 500 жители. Разположен е в подножието на гористите северни склонове на Стара планина сред голяма долина по поречието на река Ботуня. Намира се на 90 км северно от София и 30 км южно от областния център Монтана. Някога наричали градчето Здравницата на България заради топлия минерален извор. Поради уникалната си природа и топла (37˚C) лековита вода Вършец е обявен за курорт още през 1850 година. Тук от 150 години насам се лекуват заболявания на сърцето, нервната система и опорно-двигателния апарат. По своя състав минералната вода има аналози в Аржентина, Еквадор, Индия.

Освен с лековитите си води градчето е известно и с кристално чистия си въздух. Заради разположението на селището сред обширни гори той е леко влажен, действа успокояващо и прави разходката из втория по големина изкуствено залесен парк в страната изключително приятна.

На около 3 км от градчето е разположен красив водопад, а на запад - и четвъртият по големина манастир в България – живописният Клисурски манастир, основан през 1240 година, по времето на Второто Българско Царство.