Хотнишки водопад - най-красивият водопад в България?

Къде е Хотнишкият водопад

Хотнишки водопад, още известен като Кая Бунар, е на северозапад от Велико Търново. Местоположението му е на 2.5 км. от великотърновското село Хотница. Хотнишкият водопад притежава удивителна красота, която пленява сърцата на всеки един негов посетител. Той е висок 30 м. и в него текат водите на река Бохот. Изключително красив, водопадът е обявен за природна забележителност и защитена територия през 1971 г.

Хотнишки водопад

 

Това, което кара хората да го обожават талкова много, е че в него може да се види, усети и докосне силното присъствие на природният дух. Самата атмосфера на Хотнишки водопад има различна, успокояваща енергия, която предразполага към релаксация и приятно изживени моменти. Друга положителна негова черта е, че той никога не пресъхва. Дори и в летните месеци има достатъчно вода в себе си, а след разтапянето на зимните снегове през пролетта, става много пълноводен. Тогава е най–доброто време да бъде посетен, защото водата страстно се стича надолу, докато цялата зеленина около него разцъфтява.

самият Хотнишки водопад

Как се стига до Хотнишкия водопад

Хотнишкият водопад е много лесно достъпен за всички. Има няколко варианта, по които можете да стигнете до него. От главния път София-Варна, 10-на километра преди Велико Търново, отбивате на север през село Момин Сбор и продължавате в посока село Хотница - водопадът е на малка отбивка преди селото. Друг вариант е от Търново да продължите на север, да подминете Самоводене, и след това да завиете на запад, през село Хотница.

Най-предпочитаният маршрут е през Хотнишката Екопътека. Тя не е много дълга, но е изключително приятна, защото пред нея се отварят всички красиви гледки на местността. Нейната дължина е около километър и половина и се преминава за не повече от 40 минути. Начало й е направено от каменни стъпала, които водят нагоре до място, намиращо се над големия водопад. След това, отново има стъпала, по които продължава нагоре, а на места и малки мостчета.

Тук е мястото да предупредим, че на места екопътеката е всичко друго, но не и подходяща за трудноподвижни хора. Някои от стълбите, които ще се наложи да преминете, са почти отвесни, а при някои от посещенията ни последните години видяхме и нестабилни стъпала. Колкото и приятна да е разходката, не рискувайте здравето и живота си и ползвайте парапетите - те са точно за да ви дадат опора.

 Хотнишкият водопад през пролетта

За тези, които предпочитат шосето вместо екопътеката – можете да стигнете до водопада и с кола. Един от лесните маршрути е от шосето София - Велико Търново, 10-на километра преди Търново да завиете на север през село Момин сбор, след което да продължите по пътя за село Хотница. Отклонението за водопада и екопътеката ще ви се пада отляво. Близо до Хотнишкия водопад има и паркинг, където можете да оставите вашето превозно средство. Шосето, което води до там стига близо до реката, и когато слезете от вас се изисква само да минете по нейния мост и ще се озовете точно срещу водопада. Този път е много по–бърз, но минаването през него въобще не е толкова вълнуващо.

Хотнишки водопад - по екопътеката

Мястото около водопада е приятно за пикник или къмпинг, където да прекарате красиви мигове с любимите си хора. В последно време местността добива все повече популярност и често се срещат туристически групи, но ако уцелите точното време през годината ще имате привилегията да се насладите на прекрасната гледа в приятна, усамотена обстановка. За съжаление (или може би за щастие) околността на Хотнишкия водопад не е комерсиално устроена и няма заведения и кафенета. По тази причина е добре да си носите вода, както и нещо за хапване, ако искате да прекарате повече време там. Недалеч в същия райот е и известният Еменски каньон с друг популярен водопад - Момин скок.