Проход и ждрело Вратцата

Вратцата представлява тясно и скалисто ждрело (и проход), разположено по североизточните склонове на Врачанска планина, западните части на Стара планина. Вратцата от години наред привлича всички туристи и местни хора.

Проходът се намира само на около половин километър от самият град Враца и притегателно място на всички, които се възхищават от природата, както за туристите, така и за всички алпинисти. В района на Природна забележителност Вратцата са запазени останки от средновековна крепост Вратица (IX-XIV в.). Там се е издигало старото укрепление и крепостните съоръжения, а стръмните планински склонове са били естествена врата, “порта” за пътя и средновековното селище по протежение на река Лева. Била е 200 метра дълга и един метър широка. Затова не без основание посочената от Прокопий Кесарийски крепост Валве (на латински означава “двукрила врата”) се локализира с укреплението при Вратцата. Предназначението й е било да прегражда пътя на славянските отреди през Врачанския пролом към Сердика и югозападните части на Балканския полуостров. Наред с близката пещера Леденика и Божия мост, проходът Вратцата е сред най-известните забележителности в региона.

За да го достигнете просто продължете през града по указателните табели в посока пещера Леденика. То е част от пътя и няма как да го пропуснете.