Айдемирски манастир

Айдемирският манастир още известен като "Покров Богородичен", е с местонахождение от 2-3 км, западно от град Айдемир по посока на дунавския Русе.

Айдемирският манастир е нов манастир, той е строен през 1996 година, а през октомври 2001 година са изографисани и самите стени на обителта. Цялото изографисване на стените и тавана стават само за 2 месеца усилен труд на 4 студенти, които са имали по-скоро задание за своята дипломна работа да нарисуват стените.  Съвсем скоро трябва да се довърши таванът от румънски гравьори. Освен добре познатите светци, в Айдемирският манастир може да откриете и рисунки на 12-те дуростроски светци, от общо 23-те местни канонизирани светци. 

Това прави църквата “Покров богородичен” уникална църква в цяла България. Друга много интересна особеност на църквата и манастира като цяло е изключителната колекция от стъкленици от цял свят. Те представляват няколко стъклени шишета, в които може да откриете вградени разпятия. Изкусната изработка на детайлите в тези стъкленици се постига с конец и разбира се доста търпение.

Въпреки напредналата възраст на игуменката, която заедно с едно момиче за помощница са единствените обитатели на Айдемирския манастир, дворът представлява изключително красива и добре поддържана цветна градина, в средата на която беседка примамва морните пътници.