Басарабовски манастир, Русе

Басарбовкси манастир /"Св. Димитрий Басарбовски"/ се намира в русенския район, близо до едноименното село, чието име носи. Той е скален манастир, намиращ се в долината на Русенски Лом, която впечатлява с живописността и зеленината си. Заобиколен е от още много подобни скални обители. В подобни августовски жеги, там е идеално място за почивка и уединение.

Още отXV век е имало сведения за манастира. Данните са почерпени от османски данъчни сведения.

През 1911 година бива свикан комитет, който да се грижи за старините на България. Така Басарбовски манастир влиза в списъка на старинните български обекти, които се поддържат и стопанистват.

В днешно време манастирът е добре стопанисван и в момента е обитаем. Дворът е озеленен, а в средата му може да намерите старовремски каменен кладенец, който е бил изкопан още от Свети Димитрий. В самото подножие на скалите ви приютяват три стаи, издълбани в самата скала - пещерата  трапезария и още две стаи. В една от двете има ниша, в която според легендата спял Свети Димитрий.

Красотата и спокойствието на Басарбовкия манастир, неговата духовност и чистият въздух ще ви заредят с нови сили и позивитивизъм.