Гложенски манастир, Ловешки район

В живописна местност в северната част на дългата Стара Планина е разположен невероятния Гложенски манастир. И макар да носи името на близкото с. Гложене, той е по-близо до с. Малък извор. Самата постройска се намира върху възвишение и отдалеч може с право да бъде сбъркана със замък, заради близката си до такава сграда архитектура.

Легендата гласи, че Гложенския манастир е построен още през далечния 13-ти век, когато по тези земи с благословията и съгласието на цар Иван Асен II, се настанява да живее украинския княз Георги Глож. Именно неговото име носи по-късно основаното село Гложене. В близост до него и река Черни Вит, княза построява света обител, която е посветена на Свети Георги Победоносец. Князът носи икона на светеца със себе си. След откриване на обилта иконата многократно е изчезвала, а после е откривана на хълма, който се намирал близо до предишното място на обилта. Монасите изтълкували това "бягство" на иконата като знак, че манастирът трябва да се намира на хълма. Преместването става едва в края на 14 век.

За кратко време и двата манастира съществуват паралелно, като са били свързани с тунел помежду си. Именно този тунел е ползвал Васил Левски, за да бяга от преследващите го турци. Но през 1928 година по тези земи има мощно земетресение, което затрупва тунелът и той вече никога не може да се използва.

Днес може да посетите Гложенския манастир и да почерпите от историята и несломимия дух на Апостола на свободата, който нееднократно е приспивал тук.