Килифаревски манастир

Килифаревски манастир “Св. Рождество Богородично” се намира приблизително на 4 км югоизточно от гр. Килифарево, недалеч от Велико Търново. Сега е разположен по поречието на р. Белица, но първоначално се е намирал на близкия хълм.

Килифаревски манастир - вътрешен двор

История на Килифаревски манастир

Счита се, че в своя първоначален вид Килифаревският манастир е построен между 1348 и 1350 г. Негов основател е видният български духовник Теодосий Търновски, който с помощта на цар Иван Александър превръща манастира в едно от най-значимите средища на средновековната българска книжнина и просвета. В него са се превеждали богослужебни книги, византийски хроники, съставяли се сборници, жития на светция от България, Гърция и Сърбия, което придало голяма слава на манастира както в, така и извън пределите на България. Така за кратко време се е създала Килифаревската книжовна школа, в която през 1360-та година вече се обучавали над 450 ученика, сред които най-известен е бъдещият български патриарх Евтимий Търновски. По това време манастирът е бил защитен с дебели крепостни стени, а в средата на двора се имало висока кула, предназначена за наблюдение на пътя към Хаимбоазкия проход (сега известен като Прохода на Републиката).

Подобно на много други манастири, след Османското нашествие по българските земи Килифаревската крепост била разрушена, а голямото книжовно средище – напълно унищожено. Едва през 1718 г. Килифаревският манастир е възстановен отново на днешното си място. В края на XVIII в. отново е неколкократно опустошаван от кърджалиите и впоследствие – възобновяван. В резултат на многогодишни усилия, през 1840 г. възрожденският майстор Кольо Фичето започва изграждането на днешната еднокорабна, еднокуполна църква “Св. Димитър”. Той запазва част от старата олтарна стена и двата параклиса, на Св. Теодосий и на Св. Иван Рилски. Храмът е завършен през 1842 г., а вътрешната украса е направена година след това. Комплексът включва още две красиви двуетажни жилищни сгради във възрожденски стил, по-старата от които датира от 1849 г. Манастирът е обявен за паметник на културата. Понастоящем функционира като девически манастир (според страницата на манастира в Уикипедия - от 1950 г., когато тук е приета рускинята монахиня Юстина).

Как се стига до Килифаревския манастир

От Велико Търново (по главния път София-Варна) тръгнете с кола на юг, към гр. Дебелец. Без да влизате в него го подминавате и продължавате още няколко километра до гр. Килифарево, който също подминавате и продължавате до село Нацовци. Преминавате през селото на юг - табели ще ви насочват, малко след края на селото по прашен път ще достигнете до удобен паркинг пред портите на манастира. Реката също е приятна, ако искате да я пресечете, това може да стане по импровизирания мост откъм гърба на основната сграда. Ще видите и весела табелка за зеленчуковата градина на манастира :)

Портата на Килифаревски манастир

вътрешната църква на манастира

дори през лятото, сградата на манастира носи прохлада

към градината на манастира :)

Килифаревски манастир - как да пресечем реката

 Снимки: Филип Дудин