Клисурски манастир Св. Св. Кирил и Методий

Клисурският манастир Клисурският манастир Св. Св. Кирил и Методий е разположен на 11 км. от Берковица, в живописна местност в западната част на Стара планина, в подножието на вр. Тодорини кукли и в близост до курортното градче Вършец. Според летописната книга на клисурската света обител от 1905 година, на мястото на сегашния манастир е имало зидове на стара църква както и руини от съществуващ преди векове манастир, известен сред местните хора като Пустия манастир. Най-вероятно Клисурският манастир е изграден през Второто българско царство, тъй като е открит старинен надпис, сочещ 1240 г. като начало на неговото съществуване. В началото на Османското иго е бил разрушен и задълго мястото остава забравено. През 1869 г., след като получава видение, Илия Стоянов от с. Драганица решава, че манастирът трябва да се възобнови. За негов помощник тогавашният берковски митрополит Доротей определя монаха Антим. Впоследствие той става първият игумен на Клисурския манастир Св. Св. Кирил и Методий. За изграждането на манастирския комплекс Антим дава 27 000 лева, спестени от търговия и наследство. В строителството доброволно се включват много майстори от съседни села. През 1891 г. храмът е официално осветен от Видинския митрополит. Иконите на манастира са от ХVІІІ-ХІХ в., като някои са анонимни, а други са дело на зографа Никола Образописов.

Манастирският комплекс обхваща и три големи битови сгради. Освен това разполага със собствена ферма, в която се отглеждат коне, крави, овце, прасета и кокошки. През 2000 г. в аязмото на Клисурския манастир е открита т.нар. “жива вода”, която идва от връх Тодорини кукли. Живата вода е изворна, с ниско съдържание на минерали и се смята за лековита.

Клисурският манастир предлага отлични условия за почивка. Легловата база включва 80 легла и 2 апартамента. Стаите имат собствен санитарен възел. Ресторантът предлага традиционни български ястия с продукти от стопанството на Светата обител. Освен настаняване и храна се предлагат и планински излети, конна езда, фолклорни концерти, приготвяне на обредни хлябове. До Клисурския манастир от София се стига най-лесно по пътя за гр. Монтана през прохода Петрохан. На около 3 км. след гр. Бързия има разклон за гр. Вършец – след още 5 км. по него се стига до отбивката за манастира. Целият път е асфалтов, има указателни табели.

За връзка ползвайте телефони +359 88 656 0612 и +359 88 656 0613

Цени за нащувка в Клисурския манастир:
В сграда „А”
- единична стая - 30,00 лв.
- двойна стая - 35,00 лв.
- тройна стая - 45,00 лв.
- апартамент 4 места - 70,00 лв.
В сграда „Б”
- апартамент 2 места - 35,00 лв.
- апартамент 3 места - 45,00 лв.