Мелнишки земни пирамиди

“Изкуството е доказателство, което се потвърждава от природата.”
 Мелнишките земни пирамиди (отдалече)  
Пред творчеството на майката природа, всеки един художник е неук, независимо колко успешен всъщност е той. Това напълно може да се каже и за това невероятно място. Красивите образувания са изваяни от пясък, а от там идва и името им. Те се намират в околностите на историческия град Мелник. Благодарение на климата в тази местност, скалните образувания са приели много интересни форми (например такива на мечове, гъби, минарета, а някои наподобяват дори египетските пирамиди) и са обявени за природна забележителност на България от 1960 г. Тези, които предизвикват най-голям интерес, са скалите с форма на гъби.

Мелнишки земни пирамиди
Гъбите - едни от най-интересните земни пирамиди до Мелник

Изумителните природни творения са създадени благодарение на наличието на скалната  “корона”, която предпазва пясъчно-скалният материал под нея от бързо разрушаване. Най-популярната група от този тип скали се намира около Роженския манастир, а той се намира до с. Рожен.

Роженски манастир         
Роженски манастир

За тези, които искат да го посетят има Еко пътека от Мелник. Тя е много лесно достъпна и проходима.

Най-високите пирамиди притежават височина до 100м. и приемат други различни форми, които са също толкова красиви и интересни. Намират се от 350м. до 850м. надморска височина и са обгърнали цялата територия на град Мелник и селата Кърланово, Рожен и Сушица намиращи се около него.


Те са се образували преди повече от 5 милиона години в наречената днес Санданско – Петричка котловина. Някога в миналото там е имало обширно, но плитко езеро. С течение на времето обаче, започнали да се издигат планините Беласица, Пирин и Огражден, което накарало езерните води да се оттекат на юг. Върху утайката, оставена от езерото започнала да се образува дебела наносна покривка с размери около 500 – 600 метра и точно на тези места, където водата се оттичала надолу, издълбала по пътя си красивите Мелнишки пирамиди.

Мястото е много красиво и препоръчвам на всеки читател да го посети  поне веднъж в живота си. Град Мелник е много богат на история и култура, а също така е и с отворени врати за всеки един турист, желаещ да го посети. Градът е запазил традиционния си облик и всички къщи и хотели съдържат в себе си вечната, завладяваща енергия на България и нейния народ.

Ангела Ангелова