Морски градове и курорти

Балчик – градът на белите скали

БалчикИма едно градче, което по уникален начин съчетава древна история с модерността и блясъка на морските курорти. Място, в което има дворец и райска градина, тайнствени чуждестранни царици и приказни езера с водни лилии, древни цивилизации с внушителни езически храмове, както и стръмни, ослепително бели скали. Днес ще ви заведа на виртуална разходка из Балчик и ще ви покажа най-интересните и любопитни кътчета от него.

Този морски град определено не е място, където да отидете само за да се печете на плажа. Там няма широки пясъчни ивици, няма шумни дискотеки и тълпи от пияни английски туристи, нито безпаметни купони до зори. Но богатата му история и разнообразието от културни забележителности ще ви предоставят достатъчно интересни занимания и ще обогатят душата ви по неочакван и неповторим начин. А разходките по безкрайната плажна алея „Дамбата” със сигурност ще ви помогнат да се отърсите от стреса на забързаното ежедневие и да си починете истински. По нея пеша или с колело можете да стигнете чак до Албена, а на много места има поставени красиви пейки, на които можете да си починете и да съзерцавате морето.

 

Крайбрежната улица в Балчик

 Кратка история на Балчик

Градът е бил от ключово значение още от дълбока древност. Първоначално на това място е изникнало тракийско селище, наричано Круни, заради намиращите се в околността извори. Впоследствие (около VI век преди Новата ера) селището става йонийска колония и е известно под името Дионисополис. Стара легенда разказва, че морето изхвърлило на брега статуя на древногръцкия бог на виното и затова йонийските колонизатори решават, че това е знамение и наричат селището Градът на Дионис. С това име градът е бил известен повече от 10 века. След време тази територия става част от Византийската империя, а по-късно на това място се заселват славяни и прабългари.

През епохата на Българското Възраждане Балчик е първият град в Добруджа, който успява да построи самостоятелна училищна сграда (през 1851 г.). А нейният предшественик – Взаимното училище - се намира в двора на храм Св. Никола и е отворен за туристи. В него можете да видите възстановка на типичната възрожденска класна стая, учителска стая, както и историческа експозиция на тема „Балчик през Възраждането”.

През 1913 г. градът влиза под румънска окупация, която продължава до 1940 г. За чуждите власти градът има значение най-вече като изключително красив курортен център. Живописните бели скали, впечатляващата природа и уникалната крайбрежна ивица примамват доста техни богаташи да си построят луксозни вили в района. А през 1924 г. започва и строежът на прочутия Дворец на румънската кралица (Реджина) Мария, който и до днес е една от най-известните туристически атракции по Северното Черноморие. Уникалните му градини и интересната атмосфера привличат тълпи от български и чуждестранни туристи. Това място е било лятната резиденция на кралицата и представлява доста интересна смесица от стилове, като ориенталският преобладава сред тях.

Дворецът и Ботаническата градина в Балчик

За него сме писали и друг път, така че няма да изпадам в излишни подробности, но искам да ви споделя няколко полезни съвета. Мястото е огромно и ако искате да посетите всичките му кътчета, си отделете цял един ден само за него. На входа се заплащат две такси: една за Ботаническата градина и една за музейната част. Двата билета струват общо 14 лв. за възрастен, като има различни отстъпки за деца, пенсионери, групови билети за семейства и т.н.. Задължително си обуйте удобни обувки и не носете тежки чанти, защото градините на Двореца са терасирани и за да минавате от една в друга ще ви се наложи да се изкачвате и слизате по доста стъпала. Мястото не е подходящо за детски колички, защото някои от стълбите са стръмни и тесни (особено в района на „Лабиринта”) и ще ви е почти невъзможно да я пренасяте по тях. Вземете си и бутилка с вода, тъй като ако ви се наложи да я купувате отвътре, цените тръгват от около 2 лв за бутилка от 0,5л.

Почти „залепен” за Двореца е ресторант „Корона”, в който предлагат доста вкусна морска храна. А ако решите да седнете за следобедна почивка в кафенето „Трите воденици”, което е единственото вътре в Ботаническата градина, не пропускайте да си поръчате чаша домашен бъзов сироп с лимон – страхотен е!

Дворецът в Балчик

Двореца в Балчик

Двореца в Балчик отвътре

Двореца в Балчик отвътре

На територията на Двореца има и много интересна винарна, където предлагат безплатна дегустация на напитки. В „Кралската изба” можете да опитате уникалните за цяла Европа Смокиново вино и Смокинова ракия, както и Снежно вино и Малиново Мерло. Има също и вкусни ликьори, като Nocello, който е правен по много стара италианска рецепта и се произвежда от зелени орехчета или „Мон Шери” с вишни и стърготини от бял шоколад. Във винарната можете да разгледате и селекция от стари, над 40 годишни ракии, включително Тиквена ракия и Медова ракия с люта чушка. Има разбира се и винтидж вина, които струват по над 2000 лв бутилката.

Историческият музей в Балчик

Разбира се, при град с такава древна история няма начин да пропуснете тази сграда. Историческият музей на Балчик е малък по площ, но за сметка на това е изключително интересен, защото в него се намират останките на мистичния храм на Богинята майка – Кибела. Древните траки я смятали за богиня на плодородието и природата, майка на боговете и на всичко живо по земята. Нейните жреци обикновено доброволно са се кастрирали, като символ на това, че според техните вярвания богинята обединявала в себе си и двата пола. Това е единственият открит неин храм в тази част на Балканския полуостров. Според археолозите той е бил построен някъде около 280 – 260 г. преди Христа и е функционирал цели 700 години (дори и след като християнството започва да се налага като религия). През 544 г. старият град Дионисополис е бил ударен от огромна морска вълна, навлязла на 3-4 километра навътре в сушата, в резултат на която се получава огромно свлачище, което затрупва и запечатва храма. Това му помага да се съхрани чак до днес и доста историци го сравняват по значимост със самия Помпей. В музея можете да разгледате изключително запазени мраморни статуи на Афродита, Пан, Посейдон и Дионис, храмовия фронтон и мраморния лутерион с жертвеник под него. Там ще видите и статуята на самата Кибела, седнала на трон, с жезъл в ръце, а в краката ѝ стои лъв. Също така има изключително красива експозиция от древни монети, съдове и бижута. Можете дори да си закупите реплики на такива монети, за спомен. В музея се прожектират и образователни 3D клипчета, разказващи за историята на града от древността до наши дни.

Билетите за възрастни струват около 5 лв., за деца са безплатни, а за юноши, студенти и пенсионери – по левче.

статуя на Богинята-майка Кибела (исторически музей - Балчик)

експонат от Историческия музей в Балчик

надгробна плоча (II - III в.) - ист. музей, Балчик

 Етнографски музей в Балчик

Етнографският и Историческият музей се намират точно един срещу друг, така че ако решите да посетите единия, то не пропускайте да надникнете и в другия. Продават се и комбинирани билети, които ще ви позволят да разгледате и двете места, плюс Картинната галерия. Иначе тарифите за самостоятелен билет само за този музей са същите като за Историческия. Помещава се в много красива, типична възрожденска къща на два етажа, която е била собственост на балчишки търговец на жито. Има доста интересни експонати, свързани с бита и традиционния поминък на балчиклиите – от рибарски мрежи, през пособия за медникарство, коларство и абаджийство. Има шарени празнични добруджански носии, изкусни накити, впечатляващи дърворезби, както и куп други интересни неща. В една от стаите на втория етаж се намира и нещо много близко до сърцето ми, което при всяко мое завръщане в Балчик се отбивам да видя, а именно първата шевна машина, на която се научих да шия. Това е стара крачна машина Singer и е дарена на музея от моята баба, Славка Кънева. Тя пък е получила шевната машина от своята майка, която навремето е била една от популярните шивачки в Балчик. Баба от своя страна също твореше чудеса на нея - шиеше всякакви дрехи, декоративни възглавнички, та дори и "парцалени" кукли. На същата тази семейна реликва баба Славка научи и мен да шия. Тя беше представителка на типичните жени балчиклийки – добре образовани, изключително възпитани, много работливи и активно участващи в културния живот в града чрез художествена самодейност и всякакви други мероприятия. Баба вече я няма, но споменът за нея, наведена над шевната машина, ще си остане още дълги години в мен. А ако и вие имате път към музея, знайте че гледате предмет, зад който стоят хиляди истории и който е бил мълчалив свидетел на живота на цели 4 поколения българки. Сигурна съм, че и зад много от останалите експонати в Етнографския музей стоят историите на други балчишки семейства като нашето.

 винтидж шевна машина Singer

 Експонати от Етнографския музей в Балчик

рибарски мрежи от Етнографския музей в Балчик

Картинната галерия в Балчик

Тази пазителка на художественото изкуство в Балчик също се намира сравнително близо до двата музея. Аз самата израснах буквално на метри от нея и още си спомням как с останалите деца от нашата китна уличка „Дионисополис” редовно извършвахме организирани набези по двора на галерията и най-вече върху растящите там огромни и омайващо благоуханни рози, както и вкусните черници. Впоследствие слава Богу успях да оценя и другите ѝ достойнства, а именно красивите картини, както и фактът, че това е най-старата художествена галерия в Южна Добруджа. Участие в създаването ѝ има и Реджина Мария. През 30-те години  на миналия век Балчик е бил средище на румънския културен елит и аристокрация. В него никнат като гъби страшно много ателиета на различни художници, организират се културни събития и фестивали, построена е и художествената галерия. Когато най-накрая Балчик отново става българско владение, румънците изнасят всички ценни експонати от музея и галерията. След време, с помощта на дарения от Националната художествена галерия, както и от заможни балчиклии, тя е отново възстановена. На първия етаж има една зала за чуждестранно изкуство и две за временни изложби. А на втория са изложени постоянните експозиции, най-вече на морска тематика, както и пейзажи от Балчик и неговите прочути бели скали. Във фоайето има репродукция на древногръцка статуя на бог Дионис, символ на старото име на града – Дионисополис. Художествената галерия се помещава в стара училищна сграда и в нея освен картинните изложби често се провеждат различни рецитали, тематични срещи и всякакви други събития. Цените на билетите за посещение в галерията са същите, като при музеите.

Тузлата

На няколко километра от Балчик се намира местенце, известно с лечебните си свойства, наречено Тузлата. Там, до самия морски бряг и калолечебното находище, е построена специализирана болница за рехабилитация на хора със заболявания на опорно-двигателния апарат, периферна и централна нервна система или кожни проблеми. Има минерална вода и огромни залежи на полезна лиманна кал. Болницата работи със здравната каса и е отлично място за лечебен туризъм. Местността е много живописна и спокойна.

Текето

Недалеч от Балчик се намира и мистичното село Оброчище, където можете да разгледате известното теке „Ак Язълъ баба”, което е един от най-запазените образци на османските религиозни сгради по нашите земи. Местните вярват, че то има тайнствени лечебни свойства. Самото име на селото - Оброчище - означава място за ритуали, жертвоприношения и свързване с божествената енергия. Интересно е, че текето се почита едновременно от мюсюлмани и от християни. Мюсюлманите смятат, че там е погребан техния светец Ак Язълъ баба, а християните твърдят, че това са останките на Св. Атанас. Представителите и на двете религии вярват, че той е бил пазител на животните и че е бил с исполински размери: гробът, който се намира до текето е с размери 4,50 х 2,10 м.! Някъде около втората половина на 19в. текето се превръща в двуобредно светилище, където ходят на поклонение вярващи и от двете религии, като дори си организират общ събор в началото на месец Май (Атанасовден).

Рай за орнитолозите

В близост до Балчик се намира и природният резерват Балтата, където можете да наблюдавате много видове птици, тъй като от там минава Via Pontica. Има изградени дървени кули за наблюдение и еко пътеки. В района на Балчик се срещат над 136 вида птици, от които цели 42 за съжаление фигурират в Червената книга.

Полезна информация

В Балчик всичко е „на хълм”, така че разхождайки се из града ще ви се наложи постоянно да се качвате и слизате, затова удобните обувки са задължителни.

Главната улица в Балчик

В старата част на града не са останали много работещи магазинчета, но в началото на морската алея, както и в близост до Двореца има добре заредени супермаркети. Ако искате хубава плажна ивица с пясък най-добре отидете на Централния (или Стария) плаж, той е най-подходящ за семейства с малки деца, защото и дъното му не е каменисто. Има спасители, водни атракции и всякакви други удобства. По протежението на Дамбата (морската алея) също има няколко изкуствено създадени плажа с насипан пясък, но там влизането в морето става по метална стълбичка. Има и няколко бетонни буни от които можете да скачате навътре в морето. На тях стоят и доста рибари, на лов за попчета.

Крайбрежната алея в Балчик

 

Дамбата в Балчик

ресторант в Балчик

По средата на алеята има и доста красиво яхтено пристанище. Край него можете да се разходите и да разгледате живописни малки корабчета и луксозни яхти. То е най-посещаваното яхтено пристанище по Северното Черноморие, както и единственото, което се ползва целогодишно, дори през зимния сезон.

Между Кранево и Албена има и нудистки плаж. А на 8 км от Балчик се намира много романтичен залив, наречен Бялата Лагуна. Там се размножават специален вид морски микроорганизми, които карат водата в залива да изглежда мътно бяла и да отразява по много интересен начин слънчевите лъчи.

В района на града се организират и офроуд “сафарита”, които обикновено включват посещение на някои по-закътани девствени местности и плажове, обучение по стрелба с въздушна пушка, както и разбира се посещение на неизбежния за България казан за варене на ракия, демонстрация на процеса, плюс фолклорни изпълнения.

Ако сте отседнали в града, не пропускайте да хапнете типичните за Балчик пържени попчета (лихнус) и рапани. Салатките с морски дарове, както и традиционната за района мидена салата с лук и маслини също не са за изпускане. 

Морската алея в Балчик

Туристическият информационен център се намира в сградата на Старата Мелница (пл. “Кап. Георги Радков” № 1), точно до пристанището. Там ще можете да получите актуална информация относно местните забележителности, места за настаняване и т.н. Близо до мелницата има безплатен паркинг.

И ако всичко, което ви разказах до момента за това вълшебно място, наречено Балчик, все още не ви е убедило да го впишете в плановете за следващата си морска почивка, то съм сигурна, че снимките определено ще го направят!

Главната улица в Балчик

кактуси от Ботаническата градина в Балчик

Главната улица - Балчик

Ресторант Бялата къща - Балчик

Каменният трон - Двореца в Балчик

Дамбата - Балчик

Дворецът - Балчик

крайбрежната алея в Балчик

Текст и снимки: Ива Граматикова

Да си починем, както само ние можем – Южното Черноморие и неговите богатства

В последно време, когато хората се доближават все повече до така чаканата отпуска, все повече ориентират своите планове за почивки на море през 2017 към Южното Черноморие. Разбира се, и Севера има своите предимства и привърженици, тъй като българските морски курорти са едно от най-големите богатства на страната ни, привличащи стотици чуждестранни туристи и спомагащи за развитието на икономиката.

Ако все още нямате ясна представа кой или кои курорти да посетите по време на вашата лятна почивка през 2017, то ще се опитаме да улесни избора ви.

Перлата на Южното Черноморие е Бургас. Град, курорт или по-скоро курорт от градски тип, Бургас е красив, с невероятни плажове, където определено можеш да си починеш. Има от всичко по-малко, така че без съмнение няма да скучаете, дори когато не сте на плажа.Ако решите да потърсите оферти за море 2017, не пропускайте да разгледате предложенията за настаняване на хотели в Бургас. Гостоприемството и чудесните условия ще ви изненадат приятно.

Друго предпочитано от чужди и родни туристи градче, е Китен. Той привлича мнозина със своите топли южни води, фин пясък, чист плаж и прекрасни климатични условия. Доста хора го предпочитат и заради достъпните цени, на които собствениците на хотели посрещат своите гости и предлагат висококачествено обслужване. Там, комфортът ви е гарантиран. Освен това, градчето се слави с богато културно наследство и по-любознателните от вас ще могат да разгледат и множеството забележителности там. Според сайта за оферти с почивки Onfire.bg,предложенията за море през лято 2017 в Китен са много търсени и предпочитани от голяма част от българите.

Интересен факт е, че до Китен има пътека, дълга 5 км, които по-смелите извървяват пеша, достигайки до друга южна морска перла – Приморско. От една страна фитнес, от друга – разходка, по време на която може да видите удивителни марскигледки и пейзажи, а приключението ви е в кърпа вързано.

Друго уютно и спокойно място, което хората избират за своите почивки на море през 2017 по Южното Черноморие, е Синеморец. По-точно, ви препоръчваме да посетите района на устието на река Велека. Там, реката е заградена от пясъчна коса, а гледката е просто изумителна. Докато се наслаждавате на красивия плаж и топлото море, там може да се натъкнете и на още стотици видове птици, като корморани, например. В Синеморец има много защитени видове, които са част от атракциите там. Освен тях, туристите могат да разгледат и невероятните скални образувания, част от които са Гълъбите, Разделената канара и Сфинксът. Хотелите в Синеморец предлагат чудесни условия за почивка на морето, релакс и интересни морски спортове.

Ще завършим с едно изключително кътче, наречено Къмпинг Градина, разположено близо до Созопол. Изключително чисто, красиво и спокойно място, популярно с 3-километровата плажна ивица. Водите са кристални, климатът- прекрасен, а обстановката – идеална за почивка. Това е най-големият български къмпинг на българското Черноморие и според Onfire.bg може би ще бъде най-търсения къмпинг за оферти море 2017. Притежава общо около 550 места за палатки и каравани, и предлага страхотни условия за кайтсърф, катамаран и уиндсърф.

Разбира се, има още много местенца, където бихте могли да си починете като Царево, Лозенец, Черноморец и Ахтопол, където да се насладите на своето дългоочаквано море през лято 2017.Тук може да създадете невероятни спомени със семейството и приятелите си. Щом се разтърсите, пред очите ви ще се появят куп страхотни оферти за море 2017 в сайта на Onfire.bg, които едновременно ще затруднят и улеснят избора ви за дестинация през лятната ваканция.

Спокойна почивка на българското черноморие?

Дали наистина може да намерите такова нещо в родните курорти?

Всеки българин знае големите градове и курорти за летния сезон. Естествено, сред тях са и с.Лозенец, Тюленово, някои малки плажове и други. Популярните курорти имат два основни проблема – претъпкани са и са претъпкани. Веднъж, защото едва може да си намерите място в хотел или хостел, и още веднъж, ако изобщо си намерите, то навсякъдеще е препълнено. Вие сте дошли със семейството си, само с приятелка или малка компания и искате малко повече спокойствие и приключения за вас и компанията с която сте? Дали сте избрали правилния курорт?

Има няколко основни варианта в избора на локация за лятна почивка – в епицентъра на купона или около него. Искате да нощувате в средата на курорта или имате кола и нямате проблем да не пиете всяка вечер, защото сте шофьора. Естествено, всяко от тези неща си има своите предимства и недостатъци. Ако искате да сте в центъра, няма да вървите много до плажа, но ще платите повече и ще има повече шум около вас. Ако пък сте извън курорта, ще трябва да пътувате повече и пак може да похарчите същата сума. Всичко опира до правилната оферта.

Но вероятно много пъти вече сте чели подобно нещо, какво различно можем да ви кажем ние?

Ако сте семейни, искате спокойствие или просто усамотение с близки и приятели, изберете курорт, който не е пренаселен. Лозенец, Тюленово, Тузлата и много други са доста добра опция при подобно търсене през лятото. За хората с личен превоз, това е още по-добър вариант, защото българското черноморие има разнообразни места за посещение на всеки 10-на километра. Може да посетите толкова много места само за един ден. Не взимайте и хотел или стая близо до главен път, ако шумът е голям проблем за вас. Дори голям хотел може да се окаже лош избор – голям хотел е равен на много хора, а многото хора правят шум, още повече ако имат малки деца.

Но, ако вие сте млади хора, искате да се забавлявате, искате да пиете дозори и да не вървите 10км. до вкъщи, вземете си хотелска стая близо до дискотеката. Българското черноморие е подходящо за всякакви туристи – млади купонджии и почиващи възрастни. Ако искате да разберете какво може да намерите, като игри за децата, ще трябва да разгледате другите ни статии, където може да видите всякакви забавления за летния сезон.

Българското черноморие като туристическа дестинация през летния сезон

Предстои да посрещнем лятото на 2015 г., а по родното Черноморие скоро ще започне трескава подготовка за настъпването на туристическия сезон.

Кои са най-добрите плажове в България за 2014 година?

Плажовете на Черно море - класация

Всяка година системата за сертифициране на качеството на плажовете Син флаг проверява по редица критерии хиляди плажове в цял свят, а най-добрите сред тях получават едноименния сертификат за качество. През 2014г. Син флаг определи 12 плажа като най-добри за българското Черноморие. Това са плажовете: Слънчев бряг – юг, Слънчев бряг – север, Слънчев ден, Албена, Дюни, Харманите в Созопол, Поморие – изток, Бургас – север, а също така и централен, нов и източен в Свети Влас. Сертифицирано в графа пристанища е Марина Диневи в Свети Влас.

Критериите за получаване на Син флаг са следните: плажът да бъде чист, а водата трябва да отговаря на всички изисквания за микробиологичен състав. Необходимо е да има достатъчно на брой тоалетни, душове, съблекални, а също така да бъде популяризирана екоактивност на плажа. Други критерии за сертифициране са наличието на достатъчно спасители, както и да има кофи за разделно събиране на отпадъци и т.н.

В целия свят през 2014г. общо 3203 плажа са получили Син флаг.

Кои са най-лошите морски курорти в България?

Въпреки че Слънчев бряг и съседните курорти са посещавани от най-много туристи през лятото, в класацията за най-много оплаквания от недоволни посетители на челна позиция се нареждат по-малките морски градове на юг от Бургас - Китен, Приморско и Созопол. Вероятна причина за това е, че на юг ходят предимно туристи, които предпочитат сами да организират почивките си, съответно търсят правата си на място, например в летните приемни на Комисията за защита на потребителите.

Южните курорти винаги са били по-предпочитани от българите.

Най-честите оплаквания от туристи са по отношение на лошата хигиена в стаите, мръсни ресторанти, ужасна храна по хотелите и липса на любезност от страна на персонала.

Въпреки това, инспекторите отчитат, че нарушенията по ресторантите са намалели.

Какви екстремни преживявания предлага българското Черноморие на своите туристи и колко струват те?

Сред хитовите атракции по морето са традиционните водни колела, банани, парашути и джетове. Вече са известни забавления от типа на флайборда, JetPack, Jetovator и “Летящият човек”, които са сравнително нови атракции за летните курорти в България. Цените на различните видове водни удоволствия варират от 10 до 150лв.

JetPack и Jetovator са уреди, достъпни само на южния плаж в Слънчев бряг. И при двата уреда водните струи с високо налягане помагат на участниците да се издигнат над водата. Jetovator се управлява с два джойстика и може да достигне 9 метра височина над водата. 20 минути забавление струва 130лв, а любителите на JetPack плащат 150лв.

На юг от Бургас най-предпочитани си остават отново водните колела, а цената им е и най-достъпна – 15лв на час. Северният плаж в Приморско разполага с два изградени коридора, предназначени за този вид атракция.

Сред най-търсените удоволствия е разходката с банан, като цената й е само 10лв на човек. Полетът с парашут от моторна лодка също е сред най-предпочитаните атракции, като цената му е от 60 до 80лв.

Преди качването на който и да е атракцион е необходимо туристите да преминат инструктаж, защото преди удоволствието винаги най-важни са мерките за сигурност.

Несебър

Несебър е черноморски град, разположен на малък скалист полуостров в Югоизточна България, Община Несебър, Област Бургас, заемайки най-северната част от областта. Намира се северно от Слънчев бряг и южно от град Поморие, а вследствие на интензивната строителна дейност градът е практически слят със съседна Равда. Постоянното му население е около 14 хил. души, но в туристическия сезон броят им нараства многократно.

Разположен на Несебърския полуостров, античният град Месамбрия (през средновековието наричан Месемврия, а след това получава днешното си име) съществува от хилядолетия. Месамбрия е имала две удобни пристанища — южно и северно, където и до днес се намират останки от древни плавателни съдове. В края на VІ век пр. Хр. пристигат гръцки заселници. Градът се разраства, строят се храмове, театър и училище. През 72 г. пр. Хр. Несебър (тогава все още Месемврия) е завзет от римляните. Градът остава важен търговски и културен център, а през 812 година става част от българската държава, завладян от хан Крум. През епохата на турскотото робство активността на града не спира. Построени са великолепни църкви. Пристанището на Несебър остава важен търговски център на Черно море. Част от манастирите около града оцеляват до 18-19 век. Запазени са много къщи от периода на Възраждането — типични представители на черноморската архитектура, като и известните вятърни мелници, обществени бани и чешми.

Несебър е обявен за архитектурен и археологически резерват през 1956 г., а през 1983 г. културните паметници в града са прибавени към списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Сред забележителните несебърски църкви, които можете да разгледате, са църквата Св. Стефан, църквата Св. Спас, църквата Христос Пантократор. Всички те се намират в архитектурно-историческия резерват на Несебър.