Warning: A non-numeric value encountered in /home/scheyz1g/public_html/ekskurzii.com/plugins/system/helix3/core/helix3.php on line 490

Warning: A non-numeric value encountered in /home/scheyz1g/public_html/ekskurzii.com/plugins/system/helix3/core/helix3.php on line 490

Warning: A non-numeric value encountered in /home/scheyz1g/public_html/ekskurzii.com/plugins/system/helix3/core/helix3.php on line 490

Warning: A non-numeric value encountered in /home/scheyz1g/public_html/ekskurzii.com/plugins/system/helix3/core/helix3.php on line 490

  Морски градове и курорти

  Потребителски рейтинг: 0 / 5

  Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

  Предстои да посрещнем лятото на 2015 г., а по родното Черноморие скоро ще започне трескава подготовка за настъпването на туристическия сезон.

  Кои са най-добрите плажове в България за 2014 година?

  Плажовете на Черно море - класация

  Всяка година системата за сертифициране на качеството на плажовете Син флаг проверява по редица критерии хиляди плажове в цял свят, а най-добрите сред тях получават едноименния сертификат за качество. През 2014г. Син флаг определи 12 плажа като най-добри за българското Черноморие. Това са плажовете: Слънчев бряг – юг, Слънчев бряг – север, Слънчев ден, Албена, Дюни, Харманите в Созопол, Поморие – изток, Бургас – север, а също така и централен, нов и източен в Свети Влас. Сертифицирано в графа пристанища е Марина Диневи в Свети Влас.

  Критериите за получаване на Син флаг са следните: плажът да бъде чист, а водата трябва да отговаря на всички изисквания за микробиологичен състав. Необходимо е да има достатъчно на брой тоалетни, душове, съблекални, а също така да бъде популяризирана екоактивност на плажа. Други критерии за сертифициране са наличието на достатъчно спасители, както и да има кофи за разделно събиране на отпадъци и т.н.

  В целия свят през 2014г. общо 3203 плажа са получили Син флаг.

  Кои са най-лошите морски курорти в България?

  Въпреки че Слънчев бряг и съседните курорти са посещавани от най-много туристи през лятото, в класацията за най-много оплаквания от недоволни посетители на челна позиция се нареждат по-малките морски градове на юг от Бургас - Китен, Приморско и Созопол. Вероятна причина за това е, че на юг ходят предимно туристи, които предпочитат сами да организират почивките си, съответно търсят правата си на място, например в летните приемни на Комисията за защита на потребителите.

  Южните курорти винаги са били по-предпочитани от българите.

  Най-честите оплаквания от туристи са по отношение на лошата хигиена в стаите, мръсни ресторанти, ужасна храна по хотелите и липса на любезност от страна на персонала.

  Въпреки това, инспекторите отчитат, че нарушенията по ресторантите са намалели.

  Какви екстремни преживявания предлага българското Черноморие на своите туристи и колко струват те?

  Сред хитовите атракции по морето са традиционните водни колела, банани, парашути и джетове. Вече са известни забавления от типа на флайборда, JetPack, Jetovator и “Летящият човек”, които са сравнително нови атракции за летните курорти в България. Цените на различните видове водни удоволствия варират от 10 до 150лв.

  JetPack и Jetovator са уреди, достъпни само на южния плаж в Слънчев бряг. И при двата уреда водните струи с високо налягане помагат на участниците да се издигнат над водата. Jetovator се управлява с два джойстика и може да достигне 9 метра височина над водата. 20 минути забавление струва 130лв, а любителите на JetPack плащат 150лв.

  На юг от Бургас най-предпочитани си остават отново водните колела, а цената им е и най-достъпна – 15лв на час. Северният плаж в Приморско разполага с два изградени коридора, предназначени за този вид атракция.

  Сред най-търсените удоволствия е разходката с банан, като цената й е само 10лв на човек. Полетът с парашут от моторна лодка също е сред най-предпочитаните атракции, като цената му е от 60 до 80лв.

  Преди качването на който и да е атракцион е необходимо туристите да преминат инструктаж, защото преди удоволствието винаги най-важни са мерките за сигурност.

  Потребителски рейтинг: 0 / 5

  Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

   

  Ахтопол е най-южният град на българското Черноморие. Той се намира в близост до границата с Турция и има население от около 1400 души. Разположен е на скалист полуостров в подножието на Странджа и е част от природния парк „Странджа” (на 14 км южно от Царево, на 5 км от северно от река Велека).

  На територията на Ахтопол е имало селища още през новокаменната ера, а през желязната в района е пребивавало тракийското племе тини. Градът е основан през 430 година пр.н.е. от гръцки колонисти. Представлявал е търговско средище, в което са се секли монети. През периода 5-7 век бил  разрушен от варварски нашествия, след което - възстановен от византийския военачалник Агатон, който  го нарекъл Агатопол.

  Потребителски рейтинг: 0 / 5

  Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

  Приморско е един от най-красивите градове по нашето Черноморие. Разположен е на малък полуостров в подножието на Странджа. Намира се на границата между две географски ширини, където се сливат умереноконтиненталния и средиземноморския климат - прекрасно място за вашата лятна екскурзия.

  Крайбрежието му е осеяно с руини. Най-дълго просъществувалото населено място в района е Ранули – един от най-големите древни градове по черноморието ни. Неговите зидове се извисяват на хълма „Вълчаново кале”, и ограждат около 30 дка площ. В средновековието град Ранули е бил областен център, а историците твърдят, че това е бил един от най-големите крепости - градове. По бреговете на Приморско често могат да се видят остатъци от древни керамични съдове, които морето изхвърля.

  Потребителски рейтинг: 0 / 5

  Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

  В крайморският ни курорт в Южното черноморие, Созопол, може да се насладите не само на невероятни златни плажове, но и на чудесни исторически забележителности, останали още от времето на траките.

  Например тракийските надгробни могили. Те са разположени по височините на Меден рид и крайбрежието на Созопол. Броят им е неизброим, това са могили, в които са погребвани древните траки. В миналото те са били около 1500, като до наши дни са оцелели по-малко, но пък пак са си доста големи по брой. Друга голяма забележителност от исторически характер са античните некрополи. Към настоящият момент най-известните антични некрополи се намират в Морската градина на Созопол, както и в местностите “Харманите” и “Буджака”.

  Крепостните стени на стария Созопол са останали части от древно ограждение, чиято цел е била защитата на града. Кулите и стените са били строени около 511 година с.н.е. по време на император Анастасий.

  Преди всичко разбира се е необходимо да посетите плажовете в малкото градче, да съберете слънце и спомени, и да се отправите отново към ежедневието си.

  Потребителски рейтинг: 0 / 5

  Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

  Тишина и спокойствие, традиции и уникална природа, далеч от от забързания делник и стреса. Това е Камен бряг. Морски прибой, отвесни скали и посрещане на Джулая. Също и скално катерене, парапланеризъм и гмуркане. Ако ви стиска.

  Стотина къщи с цветни градини, уютни и чисти, без никакъв лукс. Тук евтино може да се наеме квартира. Селото е известно и с превъзходното вино и билкова ракия. Намира се на 20 км. от Каварна, на 10 от курорта Русалка и още толкова от Шабла. Тук плажът е каменист и ако предпочитате пясък най-близките са край Шабла. Още малко по- на север е природният резерват Дуранкулашко езеро. Струва си да го посетите! 15 км. на юг, край с. Българево, има мидена ферма и ресторант за морски специалитети. Има какво да се види наоколо – наблизо е резерват Яйлата, обхващащ повечето брегова ивица между Русалка и Камен бряг с комплекс от над 100 пещери. Забележителности в резервата са остатъците от скален манастир (подобен на Аладжа манастир), ранновизантийска крепост с руини от няколко кули, порта и др. Тук е и Виа Понтика - основен път за миграция на прелетните птици. 2 пъти всяка година тук може да видите преселение на 174 вида птици. Срещат се и 19 вида редки и застрашени от изчезване растения. Пещерите на Яйлата се обитават от пещерни гълъби и прилепи.

   

  Камен бряг през лятото

  Страница 1 от 2

  © 2004 - 2016 Ekskurzii.com. All Rights Reserved.

  Please publish modules in offcanvas position.