Морски градове и курорти

Да си починем, както само ние можем – Южното Черноморие и неговите богатства

В последно време, когато хората се доближават все повече до така чаканата отпуска, все повече ориентират своите планове за почивки на море през 2017 към Южното Черноморие. Разбира се, и Севера има своите предимства и привърженици, тъй като българските морски курорти са едно от най-големите богатства на страната ни, привличащи стотици чуждестранни туристи и спомагащи за развитието на икономиката.

Ако все още нямате ясна представа кой или кои курорти да посетите по време на вашата лятна почивка през 2017, то ще се опитаме да улесни избора ви.

Перлата на Южното Черноморие е Бургас. Град, курорт или по-скоро курорт от градски тип, Бургас е красив, с невероятни плажове, където определено можеш да си починеш. Има от всичко по-малко, така че без съмнение няма да скучаете, дори когато не сте на плажа.Ако решите да потърсите оферти за море 2017, не пропускайте да разгледате предложенията за настаняване на хотели в Бургас. Гостоприемството и чудесните условия ще ви изненадат приятно.

Друго предпочитано от чужди и родни туристи градче, е Китен. Той привлича мнозина със своите топли южни води, фин пясък, чист плаж и прекрасни климатични условия. Доста хора го предпочитат и заради достъпните цени, на които собствениците на хотели посрещат своите гости и предлагат висококачествено обслужване. Там, комфортът ви е гарантиран. Освен това, градчето се слави с богато културно наследство и по-любознателните от вас ще могат да разгледат и множеството забележителности там. Според сайта за оферти с почивки Onfire.bg,предложенията за море през лято 2017 в Китен са много търсени и предпочитани от голяма част от българите.

Интересен факт е, че до Китен има пътека, дълга 5 км, които по-смелите извървяват пеша, достигайки до друга южна морска перла – Приморско. От една страна фитнес, от друга – разходка, по време на която може да видите удивителни марскигледки и пейзажи, а приключението ви е в кърпа вързано.

Друго уютно и спокойно място, което хората избират за своите почивки на море през 2017 по Южното Черноморие, е Синеморец. По-точно, ви препоръчваме да посетите района на устието на река Велека. Там, реката е заградена от пясъчна коса, а гледката е просто изумителна. Докато се наслаждавате на красивия плаж и топлото море, там може да се натъкнете и на още стотици видове птици, като корморани, например. В Синеморец има много защитени видове, които са част от атракциите там. Освен тях, туристите могат да разгледат и невероятните скални образувания, част от които са Гълъбите, Разделената канара и Сфинксът. Хотелите в Синеморец предлагат чудесни условия за почивка на морето, релакс и интересни морски спортове.

Ще завършим с едно изключително кътче, наречено Къмпинг Градина, разположено близо до Созопол. Изключително чисто, красиво и спокойно място, популярно с 3-километровата плажна ивица. Водите са кристални, климатът- прекрасен, а обстановката – идеална за почивка. Това е най-големият български къмпинг на българското Черноморие и според Onfire.bg може би ще бъде най-търсения къмпинг за оферти море 2017. Притежава общо около 550 места за палатки и каравани, и предлага страхотни условия за кайтсърф, катамаран и уиндсърф.

Разбира се, има още много местенца, където бихте могли да си починете като Царево, Лозенец, Черноморец и Ахтопол, където да се насладите на своето дългоочаквано море през лято 2017.Тук може да създадете невероятни спомени със семейството и приятелите си. Щом се разтърсите, пред очите ви ще се появят куп страхотни оферти за море 2017 в сайта на Onfire.bg, които едновременно ще затруднят и улеснят избора ви за дестинация през лятната ваканция.

Спокойна почивка на българското черноморие?

Дали наистина може да намерите такова нещо в родните курорти?

Всеки българин знае големите градове и курорти за летния сезон. Естествено, сред тях са и с.Лозенец, Тюленово, някои малки плажове и други. Популярните курорти имат два основни проблема – претъпкани са и са претъпкани. Веднъж, защото едва може да си намерите място в хотел или хостел, и още веднъж, ако изобщо си намерите, то навсякъдеще е препълнено. Вие сте дошли със семейството си, само с приятелка или малка компания и искате малко повече спокойствие и приключения за вас и компанията с която сте? Дали сте избрали правилния курорт?

Има няколко основни варианта в избора на локация за лятна почивка – в епицентъра на купона или около него. Искате да нощувате в средата на курорта или имате кола и нямате проблем да не пиете всяка вечер, защото сте шофьора. Естествено, всяко от тези неща си има своите предимства и недостатъци. Ако искате да сте в центъра, няма да вървите много до плажа, но ще платите повече и ще има повече шум около вас. Ако пък сте извън курорта, ще трябва да пътувате повече и пак може да похарчите същата сума. Всичко опира до правилната оферта.

Но вероятно много пъти вече сте чели подобно нещо, какво различно можем да ви кажем ние?

Ако сте семейни, искате спокойствие или просто усамотение с близки и приятели, изберете курорт, който не е пренаселен. Лозенец, Тюленово, Тузлата и много други са доста добра опция при подобно търсене през лятото. За хората с личен превоз, това е още по-добър вариант, защото българското черноморие има разнообразни места за посещение на всеки 10-на километра. Може да посетите толкова много места само за един ден. Не взимайте и хотел или стая близо до главен път, ако шумът е голям проблем за вас. Дори голям хотел може да се окаже лош избор – голям хотел е равен на много хора, а многото хора правят шум, още повече ако имат малки деца.

Но, ако вие сте млади хора, искате да се забавлявате, искате да пиете дозори и да не вървите 10км. до вкъщи, вземете си хотелска стая близо до дискотеката. Българското черноморие е подходящо за всякакви туристи – млади купонджии и почиващи възрастни. Ако искате да разберете какво може да намерите, като игри за децата, ще трябва да разгледате другите ни статии, където може да видите всякакви забавления за летния сезон.

Българското черноморие като туристическа дестинация през летния сезон

Предстои да посрещнем лятото на 2015 г., а по родното Черноморие скоро ще започне трескава подготовка за настъпването на туристическия сезон.

Кои са най-добрите плажове в България за 2014 година?

Плажовете на Черно море - класация

Всяка година системата за сертифициране на качеството на плажовете Син флаг проверява по редица критерии хиляди плажове в цял свят, а най-добрите сред тях получават едноименния сертификат за качество. През 2014г. Син флаг определи 12 плажа като най-добри за българското Черноморие. Това са плажовете: Слънчев бряг – юг, Слънчев бряг – север, Слънчев ден, Албена, Дюни, Харманите в Созопол, Поморие – изток, Бургас – север, а също така и централен, нов и източен в Свети Влас. Сертифицирано в графа пристанища е Марина Диневи в Свети Влас.

Критериите за получаване на Син флаг са следните: плажът да бъде чист, а водата трябва да отговаря на всички изисквания за микробиологичен състав. Необходимо е да има достатъчно на брой тоалетни, душове, съблекални, а също така да бъде популяризирана екоактивност на плажа. Други критерии за сертифициране са наличието на достатъчно спасители, както и да има кофи за разделно събиране на отпадъци и т.н.

В целия свят през 2014г. общо 3203 плажа са получили Син флаг.

Кои са най-лошите морски курорти в България?

Въпреки че Слънчев бряг и съседните курорти са посещавани от най-много туристи през лятото, в класацията за най-много оплаквания от недоволни посетители на челна позиция се нареждат по-малките морски градове на юг от Бургас - Китен, Приморско и Созопол. Вероятна причина за това е, че на юг ходят предимно туристи, които предпочитат сами да организират почивките си, съответно търсят правата си на място, например в летните приемни на Комисията за защита на потребителите.

Южните курорти винаги са били по-предпочитани от българите.

Най-честите оплаквания от туристи са по отношение на лошата хигиена в стаите, мръсни ресторанти, ужасна храна по хотелите и липса на любезност от страна на персонала.

Въпреки това, инспекторите отчитат, че нарушенията по ресторантите са намалели.

Какви екстремни преживявания предлага българското Черноморие на своите туристи и колко струват те?

Сред хитовите атракции по морето са традиционните водни колела, банани, парашути и джетове. Вече са известни забавления от типа на флайборда, JetPack, Jetovator и “Летящият човек”, които са сравнително нови атракции за летните курорти в България. Цените на различните видове водни удоволствия варират от 10 до 150лв.

JetPack и Jetovator са уреди, достъпни само на южния плаж в Слънчев бряг. И при двата уреда водните струи с високо налягане помагат на участниците да се издигнат над водата. Jetovator се управлява с два джойстика и може да достигне 9 метра височина над водата. 20 минути забавление струва 130лв, а любителите на JetPack плащат 150лв.

На юг от Бургас най-предпочитани си остават отново водните колела, а цената им е и най-достъпна – 15лв на час. Северният плаж в Приморско разполага с два изградени коридора, предназначени за този вид атракция.

Сред най-търсените удоволствия е разходката с банан, като цената й е само 10лв на човек. Полетът с парашут от моторна лодка също е сред най-предпочитаните атракции, като цената му е от 60 до 80лв.

Преди качването на който и да е атракцион е необходимо туристите да преминат инструктаж, защото преди удоволствието винаги най-важни са мерките за сигурност.

Ахтопол

 

Ахтопол е най-южният град на българското Черноморие. Той се намира в близост до границата с Турция и има население от около 1400 души. Разположен е на скалист полуостров в подножието на Странджа и е част от природния парк „Странджа” (на 14 км южно от Царево, на 5 км от северно от река Велека).

На територията на Ахтопол е имало селища още през новокаменната ера, а през желязната в района е пребивавало тракийското племе тини. Градът е основан през 430 година пр.н.е. от гръцки колонисти. Представлявал е търговско средище, в което са се секли монети. През периода 5-7 век бил  разрушен от варварски нашествия, след което - възстановен от византийския военачалник Агатон, който  го нарекъл Агатопол.

Приморско

Приморско е един от най-красивите градове по нашето Черноморие. Разположен е на малък полуостров в подножието на Странджа. Намира се на границата между две географски ширини, където се сливат умереноконтиненталния и средиземноморския климат - прекрасно място за вашата лятна екскурзия.

Крайбрежието му е осеяно с руини. Най-дълго просъществувалото населено място в района е Ранули – един от най-големите древни градове по черноморието ни. Неговите зидове се извисяват на хълма „Вълчаново кале”, и ограждат около 30 дка площ. В средновековието град Ранули е бил областен център, а историците твърдят, че това е бил един от най-големите крепости - градове. По бреговете на Приморско често могат да се видят остатъци от древни керамични съдове, които морето изхвърля.