Историята говори в малък Созопол

В крайморският ни курорт в Южното черноморие, Созопол, може да се насладите не само на невероятни златни плажове, но и на чудесни исторически забележителности, останали още от времето на траките.

Например тракийските надгробни могили. Те са разположени по височините на Меден рид и крайбрежието на Созопол. Броят им е неизброим, това са могили, в които са погребвани древните траки. В миналото те са били около 1500, като до наши дни са оцелели по-малко, но пък пак са си доста големи по брой. Друга голяма забележителност от исторически характер са античните некрополи. Към настоящият момент най-известните антични некрополи се намират в Морската градина на Созопол, както и в местностите “Харманите” и “Буджака”.

Крепостните стени на стария Созопол са останали части от древно ограждение, чиято цел е била защитата на града. Кулите и стените са били строени около 511 година с.н.е. по време на император Анастасий.

Преди всичко разбира се е необходимо да посетите плажовете в малкото градче, да съберете слънце и спомени, и да се отправите отново към ежедневието си.