Китен

Курортно селище Китен се намира в югоизточната част на България, на брега на Черно море, на 55 км югоизточно от Бургас, 5 км южно от общинския център Приморско, само 3 километра преди следващия курорт - Лозенец. Китен има 2 плажа - северен (Китен Атлиман) и южен (Китен - юг). Северният е с фин пясък и се намира в дъното на залива, което осигурява изключително спокойна от вълнение вода, подходяща и за деца. Поради това точно към него се ориентират всички организирани групи с деца, най-често от Русия, Полша, Чехия и др. източноевропейски държави. Южният плаж е дълъг повече от километър и е разположен на залива Урдовица. На юг достига до река Китенска, която е богата на риба. Уви, за да достигнете следващия плаж - на къмпинг Корал - ще трябва да се качите обратно на шосето, тъй като няма директна връзка между двете.

Селището датира от около 6 век преди Христа. Тук някога е имало древна крепост, наричана Урдовиза, която е издигната по римско време. Съчетанието на гористите разклонения на Странджа и морето допринася за особеното очарование на малкото курортно селище, което се превръща в райско място покрай летния сезон. Плажовете са може би основният природен ресурс, който развива на Китен като морски курорт, предпочитан от много туристи за техните летни ваканции и почивки.

В близост до Китен е и резерват Аркутино с парк "Ропотамо". Той е обявен за резерват през 1940 г, изменен 1956 г., а от 1962 г. е Народен парк. Той обхваща устието на река Ропотамо и има площ 847 хектара.

Китен

Китен

Китен

Китен