Приморско

Приморско е един от най-красивите градове по нашето Черноморие. Разположен е на малък полуостров в подножието на Странджа. Намира се на границата между две географски ширини, където се сливат умереноконтиненталния и средиземноморския климат - прекрасно място за вашата лятна екскурзия.

Крайбрежието му е осеяно с руини. Най-дълго просъществувалото населено място в района е Ранули – един от най-големите древни градове по черноморието ни. Неговите зидове се извисяват на хълма „Вълчаново кале”, и ограждат около 30 дка площ. В средновековието град Ранули е бил областен център, а историците твърдят, че това е бил един от най-големите крепости - градове. По бреговете на Приморско често могат да се видят остатъци от древни керамични съдове, които морето изхвърля.

В продължение на много години историците търсиха светилището на Ранули. През 2003 година то беше открито на 2-3 километра от крепостта – обсерватория, изградена от ненапълно обработени каменни късове, подредени в неправилни кръгове. Локализирани бяха жертвеникът, олтарът, тронът и най-големият известен на науката долмен. Според учените светилището е построено през 14 век пр.н.е. Смята се, че е използвано до 5 век, като при откриването му през 2003 година се оказа, че е почти недокоснато от времето.

В резервата Ропотамо ще се натъкнете на рядко срещани ендемитни видове, а в резерват Аркутино се съхраняват популации на водни лилии. Веселите скали е място, осеяно с големи заоблени камъни, чиято гледка по забелз спира дъха. Оттам може да видите голяма част от река Ропотамо, а също и Лъвската глава над реката. Що се отнася до тракийското светилище Беглик таш, то е разположено сред склоновете на Маслен нос и представлява кръг от големи камъни, през които в някои дни проникват слънчеви лъчи и образуват своеобразен календар.

Всяка година в Приморско се провежда международен фестивал на народното творчество, както и националното офроуд състезание "Приморско 4 х 4." В случай че не можете да си позволите ваканция, то спокойно можете да направите кратка екскурзия до този очарователен град. Определено има какво да се види!