Връх Руен - частица от Осоговската планина

Връх Руен е една от българските гордости. Той се намира в Осоговската планина, като последната е разделена и 1/4 се намира в територията на България. Връх Руен се намира на територията на България. Върхът е част от списъкът на Стоте национални туристически обекта.

Руен е и най-високият връх на Осоговската планина. Височината му е 2251 метра и с право се нарежда сред първенците - на пето място след Мусала, Вихрен, Ботев и Черни връх. Идеално място за всеки любител планинар, разбира се не без екипировка и опитен планинар.

За да стигнете до него, обаче първо трябва да карате до Кюстендил, и едва след това може да следвате маршрута до вилите "Трите буки" и "Осогово". От една от двете хижи, след преход може да стигнете до върха. По склоновете му има широколистни гори, в които на воля живеят сърни. Може да се насладите на прекрасната гледка, както през лятото и пролетта, когато горите са безбрежно зелени, така и през зимата, когато върхът е постлан с бялото одеало на снега, правейки от мястото една истинска, романтична зимна приказка.

Връх Руен е истинска гордост, поредната гордост, за нашата страна. Място, което си заслужава да се посети поне веднъж.